Щоби бути успішним

наступний рік вимагатиме праці та поту. А поки що, попри кризу, Буковина зберігає поступ.

Про це йшлося на спільній прес-конференції голови Чернівецької облдержадміністрації Володимира КУЛІША та голови обласної ради Івана ШИЛЕПНИЦЬКОГО. Вони підкреслили, що здобутки краю – щоправда, на тлі України – вражають своєю успішністю. Незважаючи на те, що 2008-ий відзначився для нас такими масштабним подіями, як найбільша за останнє півстоліття повінь, 600-річчя Чернівців і світова фінансово-економічна криза.

За словами перших осіб, Чернівецька область – чи не єдина в Україні, яка зустрічає 2009-ий з кращими показниками, ніж у попередньому році. В краї навіть безробіття скоротилося на 2,5%. До зведеного бюджету зібрано 1 млрд. 700 млн. грн, що на 400 млн. грн більше, ніж торік. І вперше за останнє десятиріччя населення краю зменшується в… 4(!) рази повільніше.

Протягом року здано в експлуатацію 104 навчальні заклади, 75 медичних установ і 115 – культури і спорту. Ліквідуючи наслідки стихії, область освоїла 1 млрд. 200 млн. гривень. Та, на жаль, ще не всі мости й дороги, навіть загальнодержавного значення, відновлені. Причина – недостатнє фінансування. Хоча 3100 об’єктів уже постали у первозданному вигляді. А у передостанній день 2008 року у Новоселицькому районі було здано 9 останніх будинків для потерпілих від великої води.

Зрозуміло, що навіть такі успіхи не забезпечать буковинцям безпроблемного життя. Тим паче, що зафіксовано загалом радісну тенденцію – повернення заробітчан на батьківщину. Ось тільки причина цього не вельми райдужна: вони масово втрачають роботу за кордоном. Однак тут, на рідній землі, їм, слава Богу, є чим зайнятися.

Найперше, влада подбала про те, щоби у селі були створені комфортні умови для розвитку малого та середнього бізнесу. Водночас на Буковині, як і в Україні загалом, безробітні використовуватимуться для розгортання дорожнього будівництва, яке вирішить нарешті проблему інфраструктури туристичної галузі краю.

Як запевнили очільники області, зменшення виробництва валового продукту не прогнозується. Тож буковинці повинні впевнено дивитися у завтрашній день. Але його успішність, себто нашого завтра, вимагатиме зусиль, праці та поту. Допомагатиме у цьому антикризова програма, розроблена облдержадміністрацією і прийнята депутатами обласної ради на останній сесії минулого року.

– Ми готові до роботи в екстремальних умовах, – запевнили від імені буковинців очільники області.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *