Презентація книг Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» та «Друга світова» у Чернівцях

17 червня у Чернівцях у медіацентрі Belle Vue редактор видання «Історична правда», ведучий програми «Історична правда» на телеканалі ZIK /від червня 2019 не працює у ZIK/, викладач магістерської програми з журналістики Українського католицького університету у Львові та кафедри «PR» у Національному університеті «Києво-Могилянська академія», засновник Музею-архіву преси  Вахтанг Кіпіані презентував дві книги: «Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР» та «Друга світова. Непридумані історії. (Не) наша, жива, інша».

«Друга світова. Непридумані історії. (Не) наша, жива, інша»
Війна розділила родини, позбавила життів, скалічила долі…
Знати і пам’ятати важливо в будь-який час. Навіть через багато десятиліть з’являються нові деталі, спогади і свідчення.
Книжка складається з реальних сімейних історій, переказаних зі слів батьків, бабусь і дідусів. Автори статей, зібраних завдяки науково-популярному виданню «Історична правда», розповідають про найстрашнішу війну ХХ століття, про долі тих людей, чиї життя назавжди розділилися на до і після.

«Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР»
Правда про кримінальну справу, життя і смерть Василя Стуса. У книжці зібрано архівні документи з кримінальної справи Василя Стуса, покази свідків, листи поета з тюрми, спогади його рідних та друзів. Ознайомившись із наведеними матеріалами,читачі дізнаються про невідомі факти щодо життя, ув’язнення та загибелі Стуса, які досі охороняли під грифом «Секретно».
Шість томів кримінальної справи Василя Стуса, а це тисячі сторінок, які могли подужати хіба історики, відтепер доступні кожному українцю. Ключові документи з колишнього архіву КДБ, які пояснюють як і за що насправді судили українського дисидента зібрані в одній книзі – «Справа Василя Стуса». Основа книги «Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР» – дослідження судового процесу (другої справи) над Стусом. Хроніка судового процесу. У книзі є свідчення тих, хто ризикуючи власною свободою, боронили Стуса у суді: свідчення Світлани Кириченко і Михайлини Коцюбинської.

Спочатку справу Василя Стуса вивчала адвокат Людмила Петрівна Коритченко, яка з невідомих причин відмовилася брати надалі участь у процесі. 3 вересня 1980 року обвинувачений звернувся із заявою, в якій клопотав про можливість ознайомлення зі справою за допомогою представників міжнародних організацій. Прокурор відхилив клопотання Стуса щодо залучення адвоката з міжнародної правової організації.
«Кваліфікацію його дій я вважаю вірною», – задокументовані слова Віктора Медведчука, адвоката Василя Стуса. Жоден український адвокат Стуса не порятував би, але адвокат зобов’язаний надавати правову допомогу клієнту і прагнути до позитивного результату.  Звернула увагу на публікацію «Правовий аналіз судової справи дисидента 35 років потому» на УП.
«В чому саме обвинувачують мені зрозуміло. Але винним я себе не визнаю», – слова Василя Стуса на слуханні.
Васила Стус,  поет, патріот, політв’язень, трагізм його долі не лишає байдужим  сучасників. І не через Віктора Медведчука.
Адже Василь Стус – найбільш масштабна постать в українській поезії другої половини ХХ століття.

Більше фото з презентації за посиланням – ЖУРНАЛІСТ ВАХТАНГ КІПІАНІ ПРЕЗЕНТУВАВ У ЧЕРНІВЦЯХ КНИГИ: «СПРАВА ВАСИЛЯ СТУСА» ТА «ДРУГА СВІТОВА»

©Тетяна Спориніна,
фото автора

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *