Сергій ТАРУТА: «Україна за показниками гуманістичних цінностей – на передостанніх місцях у світі…»

 Під час 24-го Форуму видавців Львів зібрав  літераторів із 24 країн світу. Презентації, читання, зустрічі з письменниками провели у 39 локаціях по всьому місту. 168 видавництв привезли понад 100 тонн літератури. Серед учасників Форуму був і народний депутат України Сергій ТАРУТА, який презентував книжку «Доктрина збалансованого розвитку «Україна 2030».

– За 26 років незалежності ми не змінили систему управління країною. Не розробили стратегію її розвитку. Не створили нової економічної моделі. Не ухвалили Конституцію, що впровадила б ринкові умови, – каже 62-річний Сергій Тарута. – До 1994-го мали найбільшу в світі інфляцію – 64 відсотки, падіння економіки – 45 відсотків. Україна дуже залежала від Росії. Експорт на тамтешній ринок становив 45%, імпорт – 65%. А ще 80% наших підприємств працювали в кооперації з російськими. Багато хто мав надію, що Народний рух змінить країну. Проте в нас ніколи не було збалансованої політики, лише крайнощі. З одного боку – застаріла радянщина, з іншого – націоналістичні гасла. Так вони і не домовилися.

Доктрина – це науково обґрунтована концепція розвитку України. Навколо неї мають об’єднатися активна частина суспільства, університети, науковці, молодь. Вони відкриють для себе й країни нові можливості в майбутньому – й допрацюють документ.

Доктрину за ініціативи Сергія Тарути розробили науковці Національного університету ім. Тараса Шевченка, «Київського політехнічного інституту», столичного Національного економічного університету, Києво-Могилянської академії та Національного університету біоресурсів і природокористування.

– Ми обрали модель, якої ніколи не було в Україні, – людиноцентричну. Особистість має бути головною цінністю, – продовжує Тарута. – Зараз це не так. Багато українців гинуть на дорогах, на промислових підприємствах, у лікарнях. Але держава за це не відповідає. Україна за показниками гуманістичних цінностей – на передостанніх місцях у світі. Ми пропонуємо, як це можна змінити. Передусім треба підняти роль освіти, науки й культури.

У книжці описані 8 механізмів збалансованого розвитку. Перший – розвиток людського капіталу. Другий – новий суспільний договір. Третій – «розумне врядування», коли держава є сервісом для громадян. Четвертий – мережевізація й кластери економіки. П’ятий – зростання економічної активності людей. Шостий – розвиток креативної економіки, яка базується на інтелектуальному потенціалі. Сьомий – залучення активів, виведених бізнесом з України. Восьмий – стійка інвестиційна безпека.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *