5-річчя клубу «Дебют-Читання»: Чернівці таки мають талант

     

Ольга Серебріян 

 

5-річчя клубу «Дебют-Читання»  при Чернівецькій обласній бібліотеці відзначене гідно: з новими книгами й публікаціями, новими піснями й відео сюжетами, у численному колі друзів й слухачів і в гідному місці – громадському просторі «Бель Вю». Усе це важить висновку: літературний простір міста – в постійному русі, в роботі й розвитку.

Учасники клубу  щиро закохані у своє місто й присвячують йому свою творчість.

За ці роки ми вчетверте вийшли до широкої аудиторії. 17 учасників, – а це далеко не весь склад – один за одним виходили на сцену, щоби подарувати відвідувачам радість спілкування з творчістю.

Сценарій «організував» своєрідну мандрівку Чернівцями в часі і просторі. Ми переносилися в місто дитинства Галини Пелепюк-Мрихіної, проникали  в атмосферу минулого з Сергієм Воронцовим та Іриною Горбачевською, по-доброму посміювалися з чернівчан у ситуаціях, які «підглянув» Ігор Померанський і насолоджувалися поетичною розкішшю, якою обдарувала Раїса Рязанова. Помандрували містом за сценарієм майбутнього відео-ролика із Лесею Зюбак.

          

Ірина Горбачевська                                                      Галина Пелепюк-Мрихіна

 

А «нагулявшись» Чернівцями, полинули на природу: хіба Буковина може залишити когось байдужими? Із величезною насолодою перенеслися на малу батьківщину Анатолія Томківа. Неперевершений автор-актор, він полонив нас уже давно і назавжди. А далі ще поезія: Наталія Куконіна, Тетяна Боріна, Ольга Васкан, Лілія Бойчук… Лірична і духовна, ностальгійна й оптимістична. І сюрпризом для всіх став дебют у «Дебюті»: знана як дослідниця історії єврейського населення краю авторка надзвичайно витончених прозових оповідань, Софія Березіна виступила як перекладач творів Зельми Меєрбаум-Айзінгер і  Альфреда Маргул-Шпербера.

    

Наталія Куконіна                                                 Сергій Гакман

 

«Дебютівці» часто дивують новими жанрами. Відтак приємний подарунок до 5-річчя –  відео-портрет «Дебюту» – зробила Світлана Шаханова. З екрану на глядачів дивилися нинішні учасники й усі, що за 5 років відвідали наш клуб, гості з інших міст і навіть країн. Апофеозом імпрези став подарунок для Сергія Гакмана. Художниця Раїса Рязанова створила черговий портрет із серії «Обличчя і особистості  «Дебюту», в якому напрочуд вдало передала харизматичність Сергія, який у відповідь подарував усім свої іскрометні «військові замальовки».

Звісно, свято завжди дарує феєричний настрій. Так було і в нас. І тон задала на початку  заслужена артистка України Олена Урсуляк, яка своїм вокальним вітанням-піснею «Який чарівний світ» відкрила вечір. І це була не єдина музична прикраса у програмі.  

Лариса Белова

 

Лариса Белова, лауреат міжнародних фестивалів, часта гостя «Дебюту», подарувала всім присутнім – і, звісно, Раїсі Рязановій – свою пісню на її слова.

Браво, «Дебют»! Довголіття тобі!

Ольга СЕРЕБРІЯН, постійний модератор клубу

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *