Поради кризового психолога

Як підтримати себе й інших у кризовій ситуації –  що треба робити:

  1. Обов’язково запитати людину чи їй взагалі потрібна допомога. Перші питання: Чи все гаразд? Чи можу я чимось допомогти? Чи потрібні якісь ліки? Чи є де заночувати, що їсти?
  2. Вода. Помалу пити воду – це діє заспокійливо, бо змушує дихання уповільнитися.
  3. Дихальна вправа. Вдих діафрагмою («животом») на 1-2-3, видих на 1-2-3-4 (мінімум 6-8 таких дихальних кіл).
  4. Повернення до реальності «де ти зараз?»
  • Техніка від 5 до 1: назви 5 холодних предметів, які бачиш, 4 предмети, яких ти можеш торкнутися, 3 речі, які чуєш зараз, 2 речі, які відчуваєш (земля під ногами, волосся лоскоче лоб, тощо.) і 1 річ, яку можеш відчути на смак.
  1. Справжнє розслаблення приходить лише після напруження, навмисне напружити все тіло від стіп і до голови і тоді повністю розслабити від голови і до стіп.
  2. Коли стан, що людину трусить – треба розтрушувати тіло, потрусити кінцівками.
  • Техніка ТАППІНГ – поплескати себе по тілу руками навхрест (коли руки навхрест, мозку здається, що це нас обіймає хтось інший).
  • Зона між лопатками – зона підтримки і розправлених крил: варто погладити там, потримати руку, дати відчути, що всі у безпеці.
  1. Якщо молитва не допомагає, бо відсутня віра – знайти у що віриш саме ти. Людині треба у щось вірити і шукати в цьому опору.
  2. Сила тиску = силі супротиву, тому не тиснути на людину з допомогою, якщо вона не хоче її.
  3. Фільтрувати інформацію, довіряти лише фактам, бажано тому, що бачиш на власні очі. Якщо є бажання розповісти комусь що ти десь почув, але не впевнений – трохи перечекати і обдумати чи справді людині це потрібно. Якщо треба кудись вилити емоції – зробити це екологічно, на папір чи собі в нотатки. Добре допомагає малювання, ліпка, все, що можна робити руками.
  4. З дітками багато говорити і гратися. Щоб дітки були спокійними, в першу чергу треба щоб спокійні були дорослі. На питання чому нас бомблять і вигнали з дому, відповідь: бо в світі є і добро і зло, світ дуальний, так буває, але добро завжди перемагає. І одразу зміщувати фокус на позитив – але у нас все добре, дивись які іграшки, яке сонечко, у нас тепло, є що їсти, тощо.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *