Парад духових оркестрів: захід для заходу?

Майже тисяча музикантів грала для… 100-150 глядачів

1

Духовий оркестр на вулицях міста – видовище святкове й захопливе. Коли музика звучить поруч із тобою, а не зі сцени – це зовсім інші настрій і враження. Тому на свято духової музики та марш-парад духових оркестрів краю, що відбулися 8 травня від 13.00 на Соборній площі, – ми висипали всією редакцією.

Відкривали його юні барабанщиці міського Палацу дітей та юнацтва. Стрункі, до нестями красиві у своїх червоних а-ля гусарських одностроях. За ними йшли понад 40 (!) духових оркестрів з усієї області.

IMG_0374

До слова, цифра 40 для нинішнього параду була символічною: саме в сороковий раз духовики краю демонстрували своє мистецтво перед місцевою публікою.

Та цьогорічне свято відрізнялося від попередніх. Окрім народних аматорських колективів, які представляли клуби й будинки культури, свою майстерність демонстрували і 32 колективи з музичних шкіл області. Загалом участь у непересічному заході взяли до тисячі музикантів. Ось тільки слухачів і глядачів було в рази менше. Тож і радості буковинцям фестивальна хода молодих талантів не принесла: вони її просто не чули і не бачили. Хоча таке грандіозне дійство могло прикрасити будь-яке свято. Бо звучати духовим оркестрам  у День Перемоги – сам Бог велів.

Прикро, що парад духових оркестрів організували серед робочого дня. По-перше, нестерпно пекло сонце – а учасники дійства провели на вул. Червоноармійській не менше 2-х годин, а потім ще година безпосередньо параду. Недарма юну барабанщицю перед самим стартом ледь встигли підхопити: дівчина втратила свідомість.

По-друге, хтось би, ймовірно, і вискочив би на майдан, щоби поглянути на дійство, тим паче, що відбувалося воно обідньої пори, але ж відповідної реклами не було! Зрештою, це і не дивно: йдеться ж не про пивний фестиваль, реклама якого настирно, щоби не сказати, нахабно заповзає до кожної шпаринки твоєї свідомості. І вбивають тут аж два зайці, бо ж і стріляють дуплетом: по кишенях і по мозкові споживача. Тоді як свято духової музики пробуджує й зачіпає зовсім інші струни людської особистості: на переможну музику відгукуються душа і серце, світлішають розум і свідомість. На цьому наголошував і Корнелій САЇНЧУК, голова асоціації духовиків області, який зауважив радісний блиск в очах юних музикантів-учасників марш-параду. А настрій виконавців, як відомо, передається слухачам.

– Чому ж марш-парад духових оркестрів відбувся робочого дня, а не 9 Травня? – поцікавилися в Івана ПЕТРУСЯКА, начальника управління культури облдержадміністрації.

IMG_0375

– Захід організували з нагоди 68-ї річниці від Дня Перемоги. На свято, крім поціновувачів духової музики, завітали й ветерани війни. А день його проведення – 8 травня – обраний свідомо. Якби ми проводили фестиваль духової музики 9 Травня, районні центри залишилися б на свято без оркестрів. А уявити День Перемоги без духового оркестру просто неможливо!

Скажімо, усі три професійні чернівецькі духові колективи були задіяні у заходах – на Соборній площі, на військовому меморіалі Центрального кладовища та у парку ім. Шевченка…

Можна, звичайно, погодитися, але ж і вихід варто шукати навіть з найбільш тупикової ситуації. Принаймні, існують різні часові варіації… Марш-парад міг би відбутися о 17-ій чи 18-ій годині 9 Травня. Та це вимагає значних додаткових зусиль, серед яких й інша оплата праці – бо ж день вихідний. Безперечно, шкода, коли чудові заходи проходять повз увагу загалу…

Людмила ЧЕРЕДАРИК, Лідія КИРИЛЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *