ONUKA: «У таких містах, як Чернівці, перевіряється, який ти артист»

«ONUKA» –український колектив, який створює неповторну музику поєднанням техн-о та етномотивів. 18 квітня в рамках всеукраїнського туру гурт завітав і до Чернівців. А напередодні концерту Ната Жиженко, солістка та авторка пісень проекту, зустрілася з журналістами та розповіла, де бере натхнення, як ставиться до етнокультури та що незвичайного презентує чернівчанам.

«Перші кроки» в музиці

Моє знайомство з музикою розпочалося завдяки дідусеві. Навіть назва нашого гурту – данина йому. Кожний свій ранок дідусь починав з того, що брав сопілку, виходив у сад і грав. Років у п’ять він подарував сопілку і мені. Перша пісня, яку я навчилася грати, – «Во поле березка стояла». А вже дев’ятирічною виступала в оркестрі. Грали дуже важкий твір, тож мені довелося перед тим півроку розбирати його з мамою – вчителькою музики. І зараз можу на концерті заграти на сопілці. Як не дивно, саме в такі моменти публіка стає найактивнішою.

Джерело натхнення

У тексти пісень вкладаю своє життя й накопичені емоції. Джерело мого натхнення – Прип’ять. Я люблю радянську культуру, радянський дизайн. Та й вся атмосфера тамтешня допомагає зрозуміти, як одна помилка може вплинути на долю цілого людства. Такі моменти змушують мене замислюватися.

Просвітницький чинник

Ні для кого не секрет, що етнокультура в Україні зараз не надто популярна. Як на мене, це провина радянського виховання. Звісно, зараз етно почали «реставрувати», проте лише поверхнево. Народна культура сприймається як щось «оселедцево-шароварне». Саме тому я вбачаю у своїй діяльності ще й просвітницький чинник– донести до людей, як може звучати, скажімо, бандура, яка раніше була і за радіо, і за телебачення. Бандура – трагічна, історична, сумна. Так само можна сказати про трембіту та цимбали.

Чернівці отримали бонус від ONUKи

Тур розпочався днем раніше, в Івано-Франківську. Мені дуже подобається це місто, тому я вважаю знаковим, що «початковою точкою» стало саме воно. У Чернівцях я вперше, але мені здається, саме в таких містах перевіряється, який ти артист. Тут не працюють імена. Тут працює лише музика. Отож для двох цих міст від «ONUKA» буде своєрідний «бонус»: лише тут, крім 8 учсників основного складу гурту, на сцені ще буде присутній цимбаліст. Далі поїхати з нами він не має змоги.

За кордоном просять україномовних треків

У червні цього року ми плануємо дати кілька концертів у Польщі. У вересні поїдемо з концертами до США. Хочеться виступити і в Європі. Нас часто запитують, чи будемо ми і за кордоном співати українською. Відповідь – будемо. І не лише тому, що самі цього хочемо, а й через те, що за кордоном просять україномовних треків.

Аліна ВАВРИНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *