Один мільйон на ЗСУ, інший – собі

У такій пропорції 50 на 50 колишні буковинці, які  півтора роки тому створили в Тернополі благодійну організацію, розподіляли кошти небайдужих громадян. Половина суми – на потреби військових, решта – у власні кишені.

«Складно в такому повідомленні стримати емоції, та я змушений говорити фактами. Впевнений, що порядні громадяни скажуть своє слово й охарактеризують цих «благодійників» як належить…», – написав у «Хороших Чернівцях» автор цього повідомлення.

Отож, попервах справи у братів з Чернівецької області йшли не дуже вдало. Та повномасштабне вторгнення росії в Україну «благодійники» вирішили використати на повну. Патріотизм українців та бажання допомогти монетизувалися у кошти на рахунку фонду. Всього за час воєнного стану вони зібрали майже 13 мільйонів гривень.

Як виявилося, для освоєння грошей, які щодня надходили від добросердечних громадян, потрібна була допомога. Тож до роботи благодійної організації залучили ще чотирьох осіб, серед яких були батько засновників та дружина одного з них. Такий собі сімейний підряд…

Про людське око діячі витратили приблизно половину зібраної суми на закупівлю необхідних речей для військових. Для підкріплення довіри вони показували фото закуплених товарів та відправку їх на фронт. Але більшою частиною зібраних коштів ці «благородні діячі » розпоряджалися по-своєму. Наприклад, придбали елітні позашляховики, вартісні мобільні телефони, накупили ювелірних виробів. Саме на ці витрати і звернули увагу правоохоронних органів сусіди, мовляв, звідки у такий скрутний час такі доходи?

 

Поліція Тернопільської області затримала двох організаторів, а слідчі під процесуальним керівництвом обласної прокуратури якісно документують усі факти незаконної діяльності групи. Під час обшуків у помешканнях фігурантів вилучили 34 тисячі доларів США, майже 7 тисяч євро, понад 2 тисячі фунтів стерлінгів та більше 200 тисяч гривень.

Ще понад 5 млн гривень знаходяться на особистих банківських картках, які наразі заблоковані. Слідство має всі підстави вважати, що ці гроші вони зберігали для себе. Адже маючи цю суму на рахунках, вони продовжували поширювати повідомлення про те, що коштів не вистачає і необхідний терміновий збір на потреби ЗСУ…

За незаконне використання благодійних пожертв з метою отримання прибутку під час воєнного стану (і нагадаю, що це нова стаття Кримінального кодексу – 201-2) браткам загрожує до 7 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *