«Напівправда страшніша за брехню» – Франц ФЕДОРОВИЧ

або Чому журналісти не згадували про критику влади від Саакашвілі

 

– Франце Карловичу, як мені відомо, Ви давно й систематично відстежуєте не лише економічну ситуацію в Україні, але й політичну. Тож не могли не помітити мишачу метушню довкола позбавлення Саакашвілі українського громадянства. Як загалом оцінюєте те, що відбулося? Звернулася із таким запитанням саме до Вас, а не до членів його партії чи її прихильників, бо хочу отримати незаангажовану відповідь…

– Як на мене, то Ви, Людмило, досить влучно назвали висвітлення позбавлення Саакашвілі громадянства мишачою метушнею. Справжній достовірний інформаційний продукт про цю подію можна було знайти, як на мене, тільки в Інтернеті. А всі наші провідні телеканали, я маю на увазі новинні ефіри, лише підігрували владі у питанні Саакашвілі. Саме на цьому наголосив «Detector.media», який підрахував, що 26 липня, коли стало відомо про позбавлення Саакашвілі громадянства, теленовини приділили сюжетам про нього в середньому по 45 секунд, а  27 липня – по півтори хвилини. І всі ці повідомлення були позбавлені не тільки думок експертів, а й висловлювань самого Саакашвілі з критикою влади. Коментарі ж самого політика звели до того, що він буде оскаржувати рішення в судах. Отже, ми бачимо, що протягом двох днів у теленовинах колишньому президенту Грузії та екс-губернатору Одеської області Міхеїлу Саакашвілі виділили лише по 2 хвилини. При тому, що ця новина стала чи не головною для усього літнього політичного сезону. Перепрошую, забув, «Вікна» з СТБ запросили на ефір представників «Руху нових сил», але повноцінний новинний сюжет підготував тільки «UA: Перший». На цьому, єдиному з усіх телеканалів, прозвучала критика особисто Президента, хоча практично в усіх своїх інтерв’ю Саакашвілі постійно звинувачує в усьому саме його.

– Але ж це ніде не озвучувалося…

– Чому ж? Озвучувалося! Тільки не для масової аудиторії. Адже було його інтерв’ю CNN, щоправда, про яке в нас ніхто й ніде, на жаль, не чув, як і про погрози на його адресу з боку президента України Петра Порошенка, про які Міхо заявив в інтерв’ю «Українській правді».

– Тож інформація все ж таки була?!

– Безперечно, але не в новинах. Досить убивчо про це написали «Mediasapiens» і «Detector.media»: «…Ймовірно, це пов’язане із небажанням робити з позбавлення Саакашвілі громадянства «новину»: тему, яку постійно обговорювали би журналісти, а отже й електорат. Натомість історія екс-губернатора виглядає у новинах як пересічна подія, хіба що за участі публічної особи. Вся критика дій Президента (й інших, які брали участь у прийнятті/реалізації рішення), яка насправді була широко представлена в інших ЗМІ й телеформатах, у теленовинних повідомленнях замовчана, й розібратися в подіях журналісти не намагалися: просто транслювали офіційну позицію та вибірково позицію Саакашвілі. Така аномальна нецікавість теленовинарів посеред літа, коли інформаційних приводів у принципі дуже мало, а також те, що журналісти дружно не згадують про меседжі стосовно Порошенка, дає підстави думати, що ЗМІ можуть діяти за рекомендаціями або ж вдаватися до самоцензури. І це може бути небезпечним симптомом. Адже йдеться, можливо, про боротьбу з опозицією в державі, окрім традиційного небажання власників телеканалів – олігархів сваритися з владою».

 

З інтерв’ю Міхо Саакашвілі СNN:

«Мене позбавили громадянства з тих же причин, через які я отримав проблеми із Путіним: я виступив проти його олігархічного, корумпованого режиму», підкреслив екс-президент Грузії.

«Проблема в тому, що лідери України обрали шлях, подібний до загального в регіоні: олігархи, корупція, захоплення ресурсів, придушення демократії. І через це я став одним із його провідних опонентів. Позбавивши мене, абсолютно протизаконно мого громадянства,і з порушенням Конституції України та міжнародних законів, Порошенко по суті намагається позбутися одного із провідних опонентів», заявив опальний політик.

 

З інтерв’ю «Українській правді»

«У мене була двогодинна зустріч із Порошенком у березні цього року на Мальті. Це було дві години погроз і шантажу з його боку. Відтоді я стикався з різними неприємностями, думаю, що це було його останнє попередження», – сказав Саакашвілі.

За його словами, Порошенко сам запропонував йому зустрітися на Мальті.

«Він мені говорив, що я повинен зупинитися, перестати критикувати, як він говорив, розгойдувати Україну, виконувати план Путіна… на що я розсміявся йому в обличчя. Я йому сказав, що «план Путіна» – це те, що робить він. Тому що він установив стратегічний альянс із Ахметовим, тримає в парламенті Хомутинника й інших бариг і з ними домовляється. Я вважаю, що це – «план Путіна» набагато більше, ніж те, що я роблю», – зазначив Саакашвілі.

Також екс-губернатор заявив, що Порошенко, в разі, якщо Саакашвілі «заспокоїться», обіцяв йому на наступних парламентських виборах фракцію в парламенті і «свою маленьку нішу в українській політиці».

 

Як відомо, після відставки з посади голови Одеської ОДА Саакашвілі почав розбудовувати в Україні свою партію.  21 липня нинішнього року Міністерство юстиції зареєструвало її оновлену назву – «Рух нових сил Михайла Саакашвілі».

 Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *