Центр охорони біорізноманіття відкрили у Чернівцях

У Чернівцях 5 червня до Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища на базі кафедри ботаніки, лісового і садово-паркового господарства Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича відбулося урочисте відкриття еколого-просвітницького центру збереження біорізноманіття. Перші його відвідувачі – голови ОДА та облради Олександр Фищук та Іван Мунтян – прослухавши лекцію фахівців, отримали відповідні сертифікати.

–  Це вже другий еколого-просвітницький центр, відкритий нами в області, – розповів начальник  управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації Микола Білоконь.  –  Перший з’явився торік на Хотинщині, в Рукшинській загальноосвітній школі. З обласного фонду охорони природного навколишнього середовища для цього виділили 100 тис. грн. Створення Центру відбулося згідно з Планом заходів Стратегії розвитку Чернівецької області на період до 2020 року. Головний еколог краю, до слова, зауважив, що дослідження свідчать про те, що регіони з високим рівнем біорізноманіття, як, приміром, Буковина, мають багатші природні ресурси і здатні швидше впоратися з наслідками стихійних лих. Саме біологічне різноманіття створює ту екосистему, в якій ми нині досить комфортно живемо, маючи свіже повітря, чисту прісну воду, різноманітну їжу, захист від повеней, стабільний клімат тощо. Відтак буковинські охоронці природи працюють над розширенням національних природних парків (НПП). Лише протягом останнього десятиліття створені НПП «Черемоський» і «Хотинський», зросла кількість та площа інших цінних природоохоронних територій, за якими Чернівецька область входить до першої п’ятірки найбільш заповідних регіонів України. З усієї території області 12,8% її площі – заповідні.

На жаль, більшість науковців схиляється до того, що нині відбувається шосте, найбільше вимирання видів, спровоковане людським фактором. Загалом вимирання видів – нормальне явище природи. Та, за оцінками вчених, його нинішні темпи перевищують природні в 2-10 разів. У дикій природі зараз кожний третій вид перебуває на межі вимирання. Тому важко не погодитися з головою ОДА О. Фищуком, який у виступі на відкритті Центру, справедливо зауважив: «Біорізноманіття – це один з фундаментальних феноменів, який  характеризує прояви життя на Землі. І саме на ньому вибудовується цивілізація людства й уся його діяльність, як от сільське господарство тощо. І незворотні зміни в біорізноманітті викличуть і незворотні зміни на Землі, перетворивши її на непридатну для  життя людей планету. Тому підстав для збереження біорізноманіття багато, – наголосив посадовець. – І ми повинні берегти, як зіницю ока те, що маємо».

Прикметно, що нинішнього року управління екології та природних ресурсів ОДА випустило атлас-довідник «Заповідні перлини Буковини».

Вл. інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *