На Маланку до Чернівців завітали єгипетські боги та стародавні греки з Троянським конем

Вашківецька Маланка цього року здала свої позиції: на традиційному фестивалі «Маланка-фест» 15 січня переміг колектив із села Чагор на Глибоччині.

Сказати, що тієї неділі в Чернівцях було завізно – дуже слабке означення для перебігу свята веселощів, кмітливості, креативності й майстерності. На всьому маршруті маланкувальників від площі Філармонії до Соборної й назад стіною стояли люди. Наважуся сказати, що жодних офіційних гостей у Чернівцях ще так не зустрічали. Комунальники напередодні попрацювали добре, розчистивши центр від снігових кучугурів.

Переможців організатори фестивалю визначили онлайн-голосуванням глядачів на офіційному сайті «Маланка-фест». Нагороду за перше місце – 50 тис. грн – отримав колектив села Чагор Глибоцького району Чернівецької області під назвою «Царі Єгипту».

На другому місці – маланка «Троянський кінь» із села Горбова Герцаївського району із грошовим призом у 30 тис. грн. Ще один колектив з Горбової отримав «бронзу» – 20 тис. грн. за третє місце. Варто зауважити, що підготовка колективів із костюмами, гримом,  тематичним оформленням  автівок обійшлася, вочевидь, значно дорожче. А це свідчить про ще одну традицію, яка сформувалася навколо Маланки: щедрість спонсорів і меценатів, а також завзятість самих маланкарів.

На Маланку до Чернівців приїздити стало престижно. Загалом у «Маланка-фест» цього року взяли участь понад 40 колективів, в тому числі й з сусідніх регіонів та Румунії. Загальне враження від тематики колективів – менше пародій на політичних лідерів, більше креативу і традиційних персонажів. Схоже, переможці фестивалю саме й «вхопили» тенденцію загального інтересу.

Вл. інф. Фото Степана Карачка.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *