Чернівецька облрада об’єднала Маланки Буковини в єдиний потужний фест

Буковина цілу добу – від надвечір’я 13 січня – маланкувала: потужно, різноманітно – десь автентично і традиційно, а десь по-сучасному і з політичними підтекстами, маланкувала на всяк смак! А вже 15-го майже півсотні народних аматорських колективів прибули до обласного центру – себе показати та інших подивитися на Міжнародному фестивалі народної творчості «Буковинська Маланка», заснованому Чернівецькою обласною радою.

І показувати, і дивитися було що: окрім наших краян, у маланковому дійстві взяли участь і представники інших областей України, і навіть колядники із сусідньої Румунії. Серед глядачів, окрім буковинців і численних туристів – учасники міжнародного «круглого столу» «Популяризація різдвяно-новорічних традицій Буковини», який відбувся цього ж дня на базі Комунального учбово-методичного центру культури Буковини: офіційна делегація на чолі з головою Сучавської повітової ради паном Георге Флутуром, представники, Республіки Польща та Угорщини.

Учасників Міжнародного фестивалю народної творчості «Буковинська Маланка» привітав голова крайового парламенту Буковини Іван Мунтян – поздоровив усіх з новорічно-різдвяними святами, а також подякував усім захисникам України за мирне небо над головою та можливість святкувати.

«З метою збереження та популяризації цих споконвічних звичаїв та обрядів депутатський корпус обласної ради заснував щорічний Міжнародний фестиваль народної творчості «Буковинська Маланка». Впевнений, що з часом разом ми зможемо зробити цей фестиваль всесвітньовідомим», – наголосив посадовець у своєму вітальному слові.

«Маланкування – одна із автентичних буковинських зимових традицій, – каже Іван Мунтян. – Саме цей факт спонукав депутатів облради на минулій сесії прийняти важливі рішення про заснування щорічного обласного фестивалю традиційної культури «Красноїльська Маланка», а також щорічного Міжнародного фестивалю народної творчості «Буковинська Маланка», який об’єднує всі маланкові дійства нашого краю задля збереження та примноження унікальних народних традицій. Адже, як кажуть наші європейські партнери, єдність – у різноманітті. Щиро вірю, що піднесення статусу й популярності Буковинської Маланки неодмінно покращить рівень туристичної привабливості нашого краю. Своєю чергою динамічний розвиток туристичної галузі сприятиме створенню нових робочих місць та залученню інвестицій в економіку регіону».

Під час «круглого столу», який передував міжнародному маланкуванню в обласному центрі, йшлося про те, що за умови покращення транспортної і туристичної інфраструктури фестиваль зможе приваблювати на Буковину до 40 мільйонів туристів щороку. Важливе значення як для збереження традицій, так і для розвитку туризму в краї мають і відомі далеко за межами області Вашківецька та Красноїльська маланки (відповідно у Вижницькому та Сторожинецькому районах). Як уже зазначалося, з метою збереження та популяризації неповторних народних звичаїв Красноїльської громади та зимового фольклору регіону депутати крайового парламенту прийняли рішення про заснування щорічного постійно діючого обласного фестивалю традиційної культури «Красноїльська Маланка».

– Вірю, що цей чудовий фестиваль стане ще однією туристичною принадою Буковини, подивитися на яку щорічно будуть приїжджати сотні тисяч туристів, – щиро радіє Іван Мунтян.

Тож усі поціновувачі творчості народних майстрів перевтілення чекатимуть наступного року, аби насолодитися знову цим унікальним видовищем, де знову будуть і величезні рухомі конструкції найрізноманітніших форм, і дивовижні костюми, і неймовірна енергетика прадавніх звичаїв, і гостра сатира.

За матеріалами прес-служби обласної ради

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *