На березі Дністра в с. Атаки на Хотинщині в День рибалки відбувся екофестиваль «ОтакЮшка»

Ловись, рибко, велика й маленька!

 

На березі Дністра в с. Атаки на Хотинщині в День рибалки відбувся екофестиваль «ОтакЮшка». Ідея фесту – відпочинок без особливих затрат і шкоди природі. Усі зібрані на фестивалі кошти передали бійцям АТО.

SMYuvSrthq0

Кинули сміття – не забудьте хрюкнути

…Свято зустріло гучними народними мелодіями, стовпами диму, ароматом юшки, смаженої риби, картоплі. На всьому пагорбі біля Дністра в’ються плетені огорожі: простір поділений ними на галявини й майданчики, немов на козацькі курені. І в кожного – своє призначення. Скажімо, на мистецькій галявині виставлені малюнки дітей з Хотина.

І скрізь – рибалки та відпочивальники. А саморобні листівки з написами напівжартома попереджають: «Коли кинете сміття – не забудьте хрюкнути».

На галявині, де варилася головна страва екофестивалю, неймовірні аромати паморочили голови. Рибалки ж, як чарівники, енергійно «літали» навколо своїх котлів. Тут – українська кухня, там – східна, кримськотатарська. Центр дійства –  головний майданчик. Згодом над ним з’явився вертоліт, який між двома блакитно-жовтими повітряними зміями виглядав, наче з голлівудського фільму.

Екофест розпочався виставою хотинського Будинку культури «Зустріч Тіраса (антична назва р. Дністер – авт.) із мавками». А далі – танці, співи, риболовля, хороводи, після чого всі «жителі води» разом із гостями пішли їсти юшку…

Найкраща юшка на Дністрі зварилася в Івана Сєрікова. Щойно спіймані в річці трофеї рибалки продавали на «Аукціоні хвостів», амбіційно стежачи за ходом торгів.

Хоча у фестивальній юшці трапилася й прикра ложка… казусу: катер, який возив людей на екскурсію до Хотинської фортеці, заглух посеред Дністра: закінчилося пальне. До берега його відбуксирував катер рятувальників, якусь частину відстані навіть ішли на веслах. До речі, про рятувальників: саме вони виклали гроші з власних кишень, аби заправити пальним бак іншого невеличкого катера і безкоштовно катати всіх охочих, щоправда, маршрутом, коротшим від запланованого.

На Андрія Доманчука, директора Національного природного парку «Хотинський», який мав вручати нагороди переможцям, чекав сюрприз: діти села Атаки винесли на сцену згорнутий сувоєм лист до сільського та районного керівництва: вони разом з батьками  просили облаштувати дитячий майданчик. Директор пообіцяв допомогти.

Приємно, що рибальський фест виправдав приставку «еко» в своїй назві: після закінчення його ніхто б не здогадався, що кілька годин тому тут вирував натовп народу.

 

Смачна юшка від професійного рибалки Василя КОРНІВСЬКОГО

*Щоби юшка була смачною, до неї треба класти різну рибу: хочеш запашної – бери йоржика та окуня, короп та лящ зроблять її поживнішою, форель та окунь збагатять смаком.

*Особливого смаку юшці додасть обвуглене поліно (воно грає роль абсорбенту – як активоване вугілля), найкраще брати бук, граб чи дуб – вони тримають температуру.

*А ще треба додати спирту, він дезінфікує юшку і згодом випаровується.

*Найбільший секрет – юшку слід варити на вогнищі: дим від нього додає специфічного присмаку.

 

 

«Риболовлею займаюся з дитинства»

Віталій  КОВАЛЬЧУК  – про секрети рибної ловлі, вибір снастей і хибний стереотип, що риболовлі не буває без алкоголю

 01cpejwERBg

– Найпростіші снасті для вилову риби – ручні донки, «закидушки». Більш функціональні – спінінги: спортивна снасть, яку беруть на хижу рибу. Спінінги різняться за м’якістю і довжиною: що твердіша вудочка – то більшу вагу витримає. Існують спінінги, розраховані на легкі (від 2 до 15 г), середні (від 5 до 20 г) та важкі (від 20 до 60 г) приманки. А ще спінінги поділяють на одноручні і дворучні, останні – довші. Важливою характеристикою вудилища є його стрій. Розрізняють чотири види строю: повільний, середній, швидкий і надшвидкий. Повільний і середній стрій дозволяють зробити плавний і точний закид. Для дальнього закиду та підсікання краще застосовувати вудилища зі швидким і надшвидким строєм. Крім того, бувають комбіновані вудилища.

– З чого починати новачкам?

– Немає універсальних снастей. Кожний рибалка вибирає їх, залежно від ціни та мети риболовлі. Людина, яка професійно займається риболовлею та їздить на конкурси, розраховує на те, що витрачені суми їй повернуться. А якщо людина займається цим просто для задоволення, або лише починає займатися, не бачу потреби купувати дорогі снасті.

Обираючи снасті, важливіше знати, яку рибу рибак планує ловити – мирну  (плотва, лящ, карась, гунтера) чи хижу (щукасудакокунь, жерех, сом).

До вудочки варто придбати чохол, так званий «тубус», тоді вона служитиме довго.

Із часом новачок почне відчувати вудочку та рибу, яку тягне, навіть не бачачи її, а тільки за опором. Тоді вже можна придбати більш функціональну й дорожчу снасть.

Я ловлю рибу з дитинства і тривалий час ходив з вудкою за 50 гривень і котушкою за 15 (сміється – авт.). І мені вистачало.

Щодо наживок, то краще брати все, що можна прихопити із собою, бо риба може щодня хотіти іншої наживки, та й погода змінюється миттєво, а риба на неї дуже реагує. Якщо вода каламутна, беріть світлу приманку, якщо більш-менш прозора – темну. У брудній воді риба погано бачить приманку, але вона має добрий нюх, тому для мирної риби у приманку домішують запашні олії. Хижа риба потребує ароматизаторів із домішками крові й запаху риби.

Скажімо, окунь любить дрібні приманки. Сома ловлять на квоки або на звичайного дощового черв’яка цікавим способом із гарною назвою – «трояндочка» (коли на гачок нанизується багато черв’яків). На судака краще брати кілька видів силіконових приманок (воблери, віброхвости тощо). Хижа риба любить дрібних рибок, наприклад, бичків…

– Якої пори року краще ловиться?

– Є така приказка «Червень – на рибу плюнь». Чомусь цього місяця дуже важко щось зловити. А загалом улітку після сплячки й нересту мирна риба плаває у пошуках харчів, цей період називають «літній жор». Що тепліше – то кращий кльов.  Ближче до осені  починається «осінній жор»: хижа риба наїдається перед зимою, бо потім буде мало їжі. Далі йде «мертвий сезон», допоки на річці не стане лід.

– Час доби має значення? А погода?

– Найкраще ловиться від 5-ої ранку до 10-ї, потім риба йде на обід (сміється – авт.). І вже аж увечері, приблизно від 19-ї, можна знову починати. На риболовлю впливає атмосферний тиск (немає барометра – можна подивитися в Інтернеті). Нормальний – 742-746, хоча в кожній місцевості нормальний тиск водойми індивідуальний. Дуже добре ловити рибу після дощу. Вітряної погоди не видно поплавка і важко закидати, та якщо маєте настрій половити, вітер не стане перешкодою.

– Чи є місця, де риба ловиться краще?

– Звичайно, тому треба весь час вивчати, де яке дно: піщане чи ракушняк, з намулу чи з каміння.  Хижа риба, приміром, любить кам’яне дно. Риба обов’язково буде там, де багато коряг, заростів. Узимку мирна риба ховається в ями, а хижа і далі полює. Якщо в конкретному місці немає кльову, треба перейти за течією нижче, якщо немає й там – вище.

– Існує багато анекдотів про рибалок та спиртне… Обов’язкова випивка  на риболовлі – стереотип уявлень чи правда?

– Ті, що йдуть за рибою, – ловлять її, а ті, хто йде на рибу – без спиртного не обходяться, бо розглядають риболовлю як можливість «посидіти».

Загалом же риболовля дуже заспокоює. Недарма кажуть: коли рибалка дивиться на вудочку, то поплавок для нього – центр світу.

 

І наостанок –  новачкам:

*Черв’яків шукайте на березі річки, під камінням або в намулі

*Щоби назбирати черв’яків удома, на одне місце вилийте кілька відер води.

*Часто використовую таку прикормку: варю мамалигу, додаю перемолотого соняшникового насіння, можна – макухи. Аби мамалига не липла до рук, додаю ложку олії.

 

Ксенія ВЕРБОВСЬКА, «Версії»

На фото – рибалка Віталій КОВАЛЬЧУК

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *