Кулясті клени на вулиці Руській у Чернівцях обрубали на смерть

Їдучи вулицею Руською попри колишню дитячу лікарню, яку в народі далі називали «Колос», як той готель, що був у тій будівлі до лікарні – нині там розташувався мед університет – завжди споглядала три прекрасні кулясті клени – розкішні дерева з кроною, під якою довелося колись сховатися від дощу і не промокнути. Та в черговий раз побачила таке, від чого схолодніло серце (див фото). Дерева були обрубані по саме «не хочу». Невже подібне вчинив зеленбуд? Адже там працюють професіонали, тож такого не могли зробити. У департаменті ЖКГ дізналася,  що дозволу вони на це не давали.

Зрештою, і не могли дати, бо, як зауважила провідний фахівець відділу рослин відкритого грунту Ботсаду ЧНУ Марія Виклюк, три дерева клена гостролистого форми кулястої на вул. Руській, 87, обрубані з порушенням правил. «Їхнє підстригання та значне обрізання крони й скелетних гілок призведе не тільки до втрати форми кулі, але може спричинити й повну загибель дерев», – засвідчує вона.    

Цим деревам близько 40 років. Їхні стовбури досягли діаметру 38 см, а одного – навіть 50 см. За словами спеціаліста, на день обстеження, 22 березня, вона побачила в кронах дерев декілька старих товстих гілок, обрізаних близько до місця прищеплення, по всій довжині яких відсутні ознаки відростання. Попри те, що в основі крони двох дерев є декілька невеличких торішніх гілочок приросту, та вони, навіть за найкращих умов, сформувати крону не зможуть. І, на жаль, у третього дерева, що росте найдальше від дороги, ознак відростання працівниця Ботсаду не побачила. Відтак вона зробила висновок, що обрізання крони кулястих кленів виконане всупереч правилам їхнього розвитку та утримання, що, найімовірніше, призведе до їхньої загибелі. І тоді на цьому місці можна буде зробити стоянку для автомобіля, бо саме на цю причину події натякали люди, які мешкають неподалік. 

Агітувати когось за збереження зелених насаджень не буду, бо кожний, хто має здоровий глузд, усвідомлює їхню потрібність для нашого життя у місті, яке, за великим рахунком є кам’яним мішком, перебування в якому влітку полегшують лише розлогі крони дерев. А щодо гостролистого кулястого клена, то він має отримати від нас особливий респект: ця порода є стійкою до забрудненого навколишнього середовища. Тому вартість цих дерев є значно більшою за інші. Скажімо, кулясті клени, що ростуть на вулиці Кобилянської, обійшлися міському бюджету в кругленьку суму, бо привезені із Мелітопольського розсадника, що у Запорізькій області.  Тому, думається, за скоєне його автори, мешканці будинку, біля якого ростуть кулясті клени, мають понести покарання, висадивши на тому місці, – якщо дерева загинуть,– рівноцінні дерева.       

Принаймні так сталося на вул. Поповича, де підприємець знищив  частину газону та два клени, щоби облаштувати, замість зелених насаджень, парковку біля свого офісу. Йому довелося  сплатити штраф за адмінпорушення та відновити газон.  А от кулясті клени на цьому місці чернівчани нині висаджують власними силами та своїм коштом. Якщо ж і далі так відбуватиметься й ніхто не відповідатиме за свої вчинки, ми опинимося на марсіанській поверхні. Тож, може, міській владі вже час звернути на це увагу, бо у Чернівцях рубають всі й усе, що кому не ліньки.

Людмила ЛЕБЕДИНСЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Кулясті клени на вулиці Руській у Чернівцях обрубали на смерть”