Капітальний ремонт замість латання труб

Пуск другої гілки газогону в Чернівцях дозволить надавати населенню якісні послуги з безперебійного та безаварійного постачання блакитного палива та обслуговування газових мереж, – переконаний Віктор Горда, в.о. голови правління «Чернівцігазу».

ПАТ «Чернівцігаз» підбили підсумки складного опалювального сезону: тривалого, з аномальними температурами та опадами.

Завдання споживачів – контролювати власні газові прилади. Адже котли, газові колонки, плити потребують обслуговування фахівцями. Відтак споживачі мають укласти угоди з «Чернівцігазом» або іншими підприємствами, які мають ліцензії, і раз на рік з їхньою допомогою перевіряти газові прилади.

Фото-0093

Від початку року на номер аварійної газової служби 104 надійшло 7 тисяч викликів від населення, що дало змогу уникнути понад 5 тисяч аварійних ситуацій.

Окрім споживачів, за безпеку постачання газу, звісно, несе відповідальність і ПАТ «Чернівцігаз». Саме тому цього року, замість звичного латання труб, яке тривало в області від 1957-го року – від початку газифікації краю – взялися за капремонти.

– Наша компанія від 2011р. виконує всі свої зобов’язання, – повідомив Віктор Горда. –  Обслуговуємо мережі, які перебувають у державній власності. Торік вклали в них понад  18 млн. грн. Це нова техніка, відновлювальні, аварійні, ремонтні роботи. За заподіяні незручності просимо вибачення

Чернівчани нарікали на перекриття через ремонтні роботи вулиці Заньковецької, пізніше – Університетської. Бо місто, з його вузькими вулицями та складним рельєфом не пристосоване до серйозних ремонтів. Та заміна мереж на цих вулицях здійснена за новими технологіями, тож її вистачить на кілька десятиліть. А загазованість підвалів на Університетській була така, що довелося навіть евакуювати людей, аби розпочати ремонтні роботи!

У планах «Чернівцігазу» – і заміна мереж на вул. Б.Хмельницького. Адже нерозумно зробити серйозний ремонт дорожного покриття, а за рік-два його знімати, аби замінювати труби. Вартість цих робіт складе 2,3 млн. грн. Місцеві  газовики замахнулися ще й на повну заміну газорозподільних систем у Чернівцях.  І звертатимуться до НАК «Нафтогаз» і до профільного міністерства з пропозицією фінансування цих робіт.

Ще 5-6 мільйонів гривень вкладуть у ремонт газових мереж Кіцманського району.

Попри всі зусилля газовиків, аварії час від часу таки трапляються. На щастя, у Чернівецькій області їх не так уже й багато: – Нас Бог милує, – зауважує головний інженер господарства Василь Гончар. Найчастіше аварії виникають через використання неліцензованих або контрафактних газових приладів і спроби «ремонту» котлів, плит і колонок нефахівцями. Щоби запобігти цьому, купуючи прилад, споживач має поцікавитися наявністю в техпаспорті на нього відомостей про офіційного постачальника цих приладів в Україну. А для ремонту – запрошувати фахівців.

Саме з безпекою споживачів пов’язаний і намір заборонити використання газових колонок у кількох «хрущовках» на Проспекті Незалежності. Після зникнення в обласному центрі централізованого гарячого водопостачання, городяни знайшли різні способи забезпечити себе гарячою водою. А вентиляційні канали в цих будинках до нових приладів не пристосовані, і це становить загрозу життю мешканців. Тож газовики або знайдуть можливість вдосконалити димовентиляційні системи, або заборонять використовувати колонки у цих будинках і працюватимуть над дотаційною програмою забезпечення їх електробойлерами.

У краї триває втілення Державної програми з безкоштовного встановлення газових лічильників. Загалом їх буде встановлено 3,5 тисячі, наразі 1,5 тисячі уже рахують використані споживачами кубометри газу.

Повірки лічильників здійснюються один раз на 8 років, вартість цієї процедури входить у цінову складову вартості газу, тож планово проводиться безкоштовно. Якщо є інші приписи до повірки (підозра у споживача чи фахівця-газовика щодо несправності лічильника чи стороннього втручання в його роботу),  то повірка здійснюється за рахунок ініціатора і коштує 136 грн.

Цього року за рахунок компанії відремонтують також вулиці Гагаріна, Ватутіна в Чернівцях, встановлять нове обладнання на ГРП №34 і №20 (газорозподільчий пункт) і замінять 14 різних ГРП та ШРП по всьому місту. Ремонти обіцяють здійснювати в максимально короткі терміни – впродовж п’яти днів.

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *