Храм з платною автостоянкою чи генделик – альтернативи нема?

 

На щастя, є! Немає, на жаль, усвідомлення громадян, що вся муніципальна влада – це менеджери, яких вона, себто громада, а в даному випадку – чернівчани, найняли на службу. І тому створення зручностей для городян – основне завдання чиновників. І не місто тут головне, а саме його мешканці. 

Та «війна» за майданчик у дворі багатоповерхівок засвідчує: нова влада починає повторювати помилки попередньої – замість того, щоби дбати про створення нових рекреаційних зон обласного центра, який задихається без них, забудовує існуючі.  

…Одного недільного ранку мешканців будинків №№ 1А, 1Б на вулиці Гайдара та 119, 121  і 123 на проспекті  Незалежності в обласному центрі почули церковний спів. Виглянувши у вікна, побачили кількох священиків з невеличкою купкою вірян, які  проводили на майданчику між будинками церковне служіння. Коли зацікавлені люди вийшли у двір, то дізналися, що йде… освячення території під будівництво майбутнього храму. Здивованим мешканцям показали план майбутнього церковного володіння і люб’язно повідомили, що земельну ділянку під забудівлю виділила міська рада з резерву земель міста. Усе це, звичайно було несподіванкою не тільки для мешканців, але й для голови ОСББ цих будинків. Отож не дивно, що народ  зібрався на мітинг, запросивши депутатів, газетярів і телевізійників, а також представників церкви.

Час вибрали вечірній, після закінчення робочого дня, тож народу з довколишніх будинків зібралося доволі багато. Промовці цитували (в обидва боки) Закон України про місцеве самоврядування. Місцеві напирали на те, що їх ніхто не попередив на стадії підготовки проекту і вони про все дізналися, коли проект уже був затверджений і земельна ділянка виділена.

Натомість прихожанин Іван Паращук, який прийшов разом із священиком, наполягав на тому, що проект враховує 15 метрів від кожного прилеглого будинку. З креслень було зрозуміло – а їх показували усім охочим – що, крім безпосередньо церкви, на затишному міжбудинковому майданчику, де навіть під час мітингу вирувала дітлашня, розташуються ще дзвіниця, господарські споруди при церкві й навіть платна автомобільна стоянка.

На  усі докори, що все це «багатство» з’явиться під вікнами просто у спальному районі  і заступить небо мешканцям, священик лише загадково посміхався. На запитання журналіста, звідки взялася сама ідея  будувати храм саме на цій території, Іван Паращук відповів, що церква отримала звернення від кількох вірян, які проживають у навколишніх будинках. Але найбільш убивчий аргумент його звучав так: «Не хочете церкви, буде вам тут генделик»…

Чесно кажучи, не всі присутні жителі навколишніх будинків поводилися толерантно й помірковано, з натовпу гукали: – Знімайте свій хрест, ви не гідні бути священиком!

Але більшість без крику обстоювала свою правду:

Володимир (Проспект Незалежності, 123): «Нічого не маю проти жодної церковної конфесії, але не хочу, аби під моїми вікнами дзвонили!»

Людмила (Гайдара, 1Б): «Не розумію, чому перш ніж подбати за душі людські, у них треба щось відняти. І це ж зрозуміло, що ціна питання зовсім не духовна!»

Віра (Гайдара, 1Б): «Нашому будинку понад 40 років. Комунікації старі. Коли між нашими будинками будували приватний медичний центр, то насиділися і без води, і без світла, і під запах розритої каналізації. І невідомо, чи потягне стара каналізація додаткове навантаження!»

До речі, років 10-15 тому на цьому місці, за яке нині відбувається «війна»,  намагались обладнати дитяче автомістечко. Намалювали переходи, доріжки, зробили міст – катайся малеча на велосипедах і дитячих машинках, вивчай правила дорожнього руху, зрештою, розважайся. Бо на більше грошей не вистачило. Та, мабуть, занадто ласим для тодішніх чиновників міськради був цей шматочок вільної землі між десятками будинків. І надурили вони людей:

Ольга Іванівна, жителька цього мікрорайону додала на камеру «Чернівенцького репортеру»:

«Тут діти катались на велосипедах, спускалися з гірки, була маленька пісочниця… Та нам сказали, що тут збудують дитяче кафе. А що з’явилося? Якийсь приватний медичний центр!..»

 

 

Наталя (Тетяна???) Козлова, депутат чернівенцької міської ради: «Коли розглядалося кілька питань про виділення земельних ділянок, я голосувала проти. І попередила колег, що, принаймні за трьома з них, будуть  скандали».

Пристрасті трохи вгамував виступ депутата від ФЗ Олексія Каспрука: «Зрозуміло, що тут нічого доброго не виходить. Запропоную створити депутатську комісію, щоби досконало вивчити питання. Доведеться шукати під церкву інше місця».

Розписавшись у протоколі зборів ОСББ, жителі розходилися все такі ж незадоволені. І недарма, бо наступними днями відбулося ще кілька подій, які продемонстрували вже значно менший ентузіазм голови ОСББ трьох будинків Анатолія Щербатого боротися за майданчик. Люди між собою подейкують, що йому нібито телефонували з погрозами: «Згадай, що у тебе є діти!» – і знову нагадали про генделик як альтернативу церкві. Тож не дивно, що здавши до міської ради (паралельно Шевченківської районної та Чернівецької обласної) протокол згаданих зборів, де присутніми зареєстровані мешканці 82 квартир будинку 1Б на Гайдара, він повідомив, що їхнього будинку (1А, який розташований ближче до самої вулиці Гайдара) цей конфлікт не стосується!

Тим часом мешканці довколишніх багатоповерхівок своїми силами зробили там пісочницю для малюків. Вони сподівалися, що коли місцеве самоврядування не сприяло впорядкуванню міжбудинкової території, то хоча б залишить їх у спокої.

             Порада юриста: Що має знати кожен

Сподівання мешканців на краще будуть марними, якщо вони своїм будинковим комітетом не вимагатимуть ознайомлення з генеральним планом міста Чернівці. Уньому ви знайдете відповіді на всі запитання, і, зокрема, на те, що житлові та рекреаційні території не підлягають забудові.

Генплан – це масштабний документ, реалізація якого впливає і на наше здоров’я, і на комфорт та безпеку нашого проживання, і на добробут наших сімей. Одне слово, це основний містобудівний документ громади. Тому якщо вам не байдужі умови вашого життя, ви повинні разом з представниками громадських організацій брати якнайактивнішу участь у розробці та ухваленні генпланів, а також контролі за його дотриманням.

Складовою генерального плану є план зонування території,  так званий зонінг. Він розробляється в суворій відповідності з генпланом. Цей документ встановляє функціональне призначення територій та вимоги до їх забудови. Зонінг встановлює, яка територія в місті призначена для громадських потреб, яка – для житлових, рекреаційних, виробничих, комунальних, транспортних і т.д. Тобто якщо в генплані та зонінгу за територією закріплено статус «рекреаційної», то будівництво в ній промислових об’єктів має бути заборонено. Слідкуйте за дотриманням генплану!

А чи законне будівництво у вашому подвір’ї підкаже такий вид містобудівної документації як «Детальний план території». Він розробляється відповідно до генерального плану міста та плану зонування території. Якщо генплан та зонінг визначають територію, на якій розташований ваш будинок, як житлову, то будівництво значних комерційно-виробничих, виробничих і т.п. об’єктів на цій території заборонено.

Отож, слідкуйте за дотриманням генплану! Він є козирем у ваших руках.

 

Людмила ЧЕРЕДАРИК, Лариса ХОМИЧ, «Версії»

Фото надали мешканці будинку 1Б, що на вул. Гайдара

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 коментарі “Храм з платною автостоянкою чи генделик – альтернативи нема?”