Гральний бізнес «догрався»…

Загибель людей у залі гральних автоматів у Дніпропетровську може стати влучним приводом для масштабного переділу грального бізнесу. Закриття більшості залів призведе лише до переходу гри в «тінь» або «під крило» багатих і впливових.

Ціна азарту:

Власникам грального бізнесу держава видає водночас 2 ліцензії на 5 років плюс патент на кожний гральний автомат. Перша ліцензія видається Мінфіном за 150 тис. євро. Таких документів видано 173. Друга ліцензія, від місцевої влади, – 225 грн. Таких ліцензій – 2249. Торговий патент на встановлення грального автомата коштує 4200 грн/год.

Годувальники бюджету

За даними асоціації грального бізнесу, в державі офіційно працює 130 тис. гральних автоматів, ще близько 60 тис. – нелегально. Підраховувати обороти в цій сфері не береться ніхто, але йдеться як мінімум про десятки мільярдів гривень. Лише 2008-го гральний бізнес сплатив до бюджету понад мільярд гривень податків і забезпечив роботою майже 200 тис. людей. До дніпропетровської трагедії в Україні працювало від 2,5 до 3 тис. гральних автоматів. Після перевірок майже 2 тис. закрили.

Іграм «капець»…

Верховна Рада ухвалила закон про заборону грального бізнесу на території населених пунктів. За це рішення проголосувало 340 депутатів: 158 регіоналів, 120 БЮТівців, 42 нашоукраїнці і 20 литвинівців. Кабмін протягом 3-ох місяців повинен розробити спеціальний закон про гральний бізнес і спецтериторію, на якій можуть розміщуватися відповідні заклади. Зокрема, передбачається облаштування території, де дозволена діяльність грального бізнесу. Вводиться заборона грального бізнесу до прийняття спецзаконодавства, яке регламентуватиме його здійснення у спеціально створених гральних зонах. Від дня набуття чинності цим Законом видача ліцензій на організацію та проведення публічних азартних ігор припиняється, а ліцензії, видані до дня набрання чинності цим законом, скасовуються.

Президент Ющенко вважає, що ухвалений ВР закон не вирішує проблем. Президент зазначив, що за своїми внутрішніми переконаннями готовий його підписати, хоча «закон принизливий і відсуває від вирішення суті питання». На думку Президента, ВР і уряд «умивають руки» від вирішення проблем грального бізнесу. Ющенко нагадав, що протягом вже двох років у ВР перебуває законопроект, який регулює зазначені питання. Тому, за словами Президента, їх необхідно або, врешті-решт вирішити, або «ми заганяємо їх у тінь, де буде процвітати корупція».

«Одноруких бандитів» виселять?

За результатами перших перевірок на Буковині винесено постанови про закриття 11 гральних закладів, у яких виявили загрозу… пожежі. Про це повідомили в управлінні з питань наглядово-профілактичної діяльності ГУ МНС України в Чернівецькій області.

Позапланові перевірки гральних закладів триватимуть до кінця місяця. За цей час пожежники планують ретельно перевірити всі гральні заклади на території області. В разі виявлення порушень у ліцензіатів регіональні ліцензії будуть анульовані.

Аби пожежникам та іншим органам було зручніше перевіряти, ОДА на місяць призупинила дію ліцензій, виданих суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів.

Анульовано також ліцензію серія АБ № 124286, видану 10.07.07 Чернівецькою ОДА на здійснення господарської діяльності з організації та утримання гральних закладів київського ТОВ «Порив» і 3 копії цієї ліцензії на чернівецькі філії.
Закриють також усі гральні заклади, розташовані в житлових будинках. ОДА вивчає можливість виселення «одноруких бандитів» за межі міста.

Лєра ЯСНИЦЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *