Електронні гроші: що таке біткоін і чого чекати від криптовалют

 

Криптовалюти народилися вісім років тому, чотири роки тому вони почали жити, сьогодні вони ростуть і міцнішають. Криптовалюти перебувають в русі. І це рух угору…

Наше століття додало до традиційної економіки сучасні технології та інформаційні ресурси, яких зовсім недавно ще не було. Отримане люди назвали мережевою економікою (networked economy). У цих рамках створюються, а потім модернізуються програмне забезпечення, комп’ютерна техніка, мобільний зв’язок та інші сучасні технології. До мережевої економіки тісно примикають сфери звичайної економіки, в яких використовуються інформаційні технології (електронна комерція, банкінг тощо). Не залишилися без уваги і гроші — кров економіки.

Сьогодні гроші всього світу називаються фіатними (від лат. fiat — декрет, вказівка, «хай буде так»). Раніше вони забезпечувалися золотом або сріблом, сьогодні — виключно довірою до держави. У світі багато хороших країн, але мало хороших держав — це стало аксіомою. Бажання позбавити людину впливу держави призвело до створення абсолютно незалежного фінансового інструменту — криптовалюти (від давньогрецької κρυπτός — прихований). Технології, що з’явилися «нізвідки», як і всі сучасне, розвиваються лавиноподібно і здатні приносити реальний дохід.

Ідея криптографічних грошей існувала давно, а сьогодні  втілилася в життя. Криптовалюта працює за відсутності будь-якого внутрішнього або зовнішнього адміністратора, що дозволяє проводити транзакції (від англ. transaction, лат. transactio — угода, договір), не беручи до уваги банківські або державні умови та обмеження.

Наразі функціонують тисячі різноманітних криптовалют, але для зручності розуміння розглянемо найпопулярнішу і «найдавнішу» — біткоін (англ. вitcoin, від bit — біт і coin — монета). Всі решта електронних валют є клонами, з деякими модифікаціями. Будь-хто, хто має навички програмування, здатний створити свої «коіни». Безліч таких валют з’являються і зникають. Вартість усіх інших криптовалют прив’язана до коливань біткоіну, й існуватимуть вони рівно стільки, скільки існує первісток.

Будь-хто, хто має навички програмування, здатний створити свої «коіни»

Термін «біткоін» з’явився 31 жовтня 2008 року у статті загадкового і міфологічного Сатосі Накамото під назвою «Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System», в розсилці про криптографію (The Cryptography Mailing list на metzdowd.com). У ній було описано систему електронної готівки з такою назвою. 9 січня 2009 року автором статті була випущена перша версія біткоін-гаманця і запущена мережа Біткоін. Перша біткоін-транзакція відбулася 21 січня 2009 року, коли Сатосі перевів 100 «монет» іншому криптографу на ім’я Хал Фінні. У листопаді того ж року було відкрито форум першої криптовалюти. За 2010 рік розробники знайшли та усунули деякі дефекти й уразливості віртуальних грошей. Було підвищено їх захищеність. Число біткоін-гаманців після цього почало стрімко зростати. Разом з кількістю користувачів зростав і курс. З 2013 року він здобув жвавість і динаміку, з 2016-го почав постійно рватися вгору, а в нинішньому році виріс більш як удвічі, переступивши цифру 2500 дол. за одну електронну монету. Наразі щодня виникає близько 3500 біткоінів.

З цією валютою пов’язані історії, які видаються фантастичними. У 2010 році американець Ласло Ханеч задля забави придбав дві піци за 10 000 біткоінів — це виявилася найдорожча піца в історії. За сьогоднішнім курсом вона коштувала понад 20 млн дол.

Інша цікава пригода сталася з британцем Джеймсом Хауелсом у 2009 році. Він був одним з перших, хто почав займатися майнінгом (від англ. mining — видобуток корисних копалин), видобутком біткоінів. Витративши деякий час, він вирішив, що технологія марна. Одного разу Джеймс пролив на свій портативний комп’ютер пиво. Ноутбук вийшов з ладу, і Хауелс викинув його. При цьому жорсткий диск залишився цілим. У пам’яті комп’ютера була інформація про 7500 біткоінів. За кілька років Джеймс усвідомив, яка цінність була в його комп’ютері. Він кілька тижнів провів на міському звалищі в пошуках свого жорсткого диска. Але було запізно. Викинуті британцем біткоіни сьогодні коштували б 15 млн фунтів.

Хлопець з Норвегії на ім’я Крістофер Кох у 2009 році купив біткоіни на 27 дол. і забув про них, а коли згадав, його інвестиція подорожчала до 868 тис. дол.

Все це виглядає маргинально і харизматично, але насправді «приховані бабки» потихеньку соціалізуються. У Швейцарії є містечко Цуг, що стало центром криптовалютних підприємств, яке вже називають Криптодолиною, за аналогією з Кремнієвою долиною. Жителі можуть самостійно зареєструвати свою особистість, використовуючи спеціальний додаток, який захищає приватну інформацію з використанням технології блокчейн (від англ. block — блок, chain — ланцюжок) і пов’язує її з криптографічною адресою. Це своєрідний цифровий паспорт, який незабаром неминуче з’явиться скрізь.

Провідна японська електронна торговельна мережа Bic Camera почала приймати цифрову валюту у всіх своїх торгових точках у країні. Група керує 39 магазинами Bic Camera, 31 магазином Sofmap і 139 магазинами Kojima.

Кілька років тому перший біткоін-банкомат було встановлено в канадському Ванкувері, а 11 липня такий апарат встановили в ресторані в Челябінську, де жителі зможуть оплачувати весілля, поминки та інші бенкети криптовалютою.

Так виглядає Ванкувесрький біткоін-банкомат 

 

В Ізраїлі наприкінці червня купили автомобіль Skoda за 6,59 біткоіну. Це близько 60 тис. шекелів або 440 тис. грн. Власник салону залишився задоволений угодою і заявив, що не має наміру витрачати монети, адже їхній курс тільки зростатиме.

Зростання біткоіну та інших криптовалют призвело до того, що дехто абсолютно несподівано для себе за кілька місяців став мільйонером. Журналісту Forbes свою історію розповів один з новоявлених мільйонерів. До того як розбагатіти, він працював програмістом в одній з компаній Кремнієвої долини. У 2010 році, ознайомившись з інформацією про криптовалюту, він вирішив придбати певну кількість біткоінів. На його думку, сума мала бути досить великою, щоб у разі зростання ціни біткоіну це принесло реальний дохід. В результаті програміст придбав 20 000 біткоінів (BTC) на 3000 дол. Загалом на стрибках ціни біткоіну новоявленому мультимільйонеру вдалося заробити 25 млн дол.

Однак курс криптовалюти відтоді зазнавав не лише злетів, але й падіння, що змінювало його в десятки разів. Та програміст виявився удачливим і після того, як курс біткоіну подолав 2500 дол., продав першу тисячу біткоінів, що принесло йому 2,6 млн дол. Після цього новоспечений мільйонер кинув роботу і почав подорожувати світом, літаючи тільки першим класом і зупиняючись виключно в п’ятизіркових готелях.

Одним з рушійних чинників для біткоіну є зниження попиту на золото. У такій ситуації багато інвесторів, цілком можливо, зроблять вибір на користь електронних грошей, які будуть використовувати як засіб зберігання, аналогічний дорогоцінним металам: в листопаді 2013 року біткоін перевищив ціну золота. Тим більше, відомо, що випуск біткоінів є обмеженим, і довгостроковий прогноз по ньому — тільки зростання. Хіба що з’являться якісь нові проривні технології.

Сьогодні у світі близько тисячі осіб мають 50% усіх випущених біткоінів. Капіталізація цієї міфічної валюти перевищує 40 млрд дол., що відповідає майже половині українського ВВП.

Критики криптогрошей посилаються на те, що будь-яка валюта спирається на ВВП держави, яку вона представляє. А у біткоінів ВВП немає, тому, купуючи криптовалюту, ви віддаєте гроші незрозуміло кому. Але людство не завжди розвивається в бік, зрозумілий масам. Процес випуску будь-якої криптовалюти суворо фіксується у відкритій електронній обліковій книзі, яка отримала назву блокчейн, або цифрова база для зберігання даних. Усі транзакції, тобто логічно обґрунтовані операції, які мають сенс і можуть бути здійснені тільки повністю, записуються в хронологічному порядку і є доступними для всіх охочих у світі. Ця інноваційна технологія цікава тим, що бази даних на її основі не контролюються окремою організацією, а розподіляються між усіма користувачами мережі. А це означає, що ніхто не має права власності на інформацію. Ні на який ВВП загальна для всіх інформація спиратися не повинна, а криптогроші — всього лише інструмент, що дістався нам просто сьогодні.

Правовий статус криптовалюти в різних країнах відрізняється. В ЄС транзакції в біткоінах віднесені до платіжних операцій з валютами, монетами й банкнотами, і тому не підлягають оподаткуванню ПДВ. Суд рекомендував всім країнам-членам Євросоюзу виключити криптовалюти з числа активів, що підлягають оподаткуванню. Європейські країни ставляться до нововведень лояльно.

В Японії біткоін є законним платіжним засобом. А в Китаї та Росії він заборонений, хоча це не заважає китайським користувачам бути світовими лідерами в галузі майнінгу — завдяки наявності найбільших виробничих потужностей. Китайці після припинення рішучого зростання власної економіки шукають альтернативні способи докладання зусиль і зайвих грошей. А російський «Аерофлот» планує продавати квитки за криптогроші, посилаючись на відсутність прямої заборони.

Креативний український уряд теж спробував мати стосунок до подій, що відбуваються у світі. У листопаді 2016 року НБУ заборонив обіг біткоіну на території нашої країни, назвавши його «грошовим сурогатом» і пославшись на можливість його використання терористами й загрозу відмивання грошей за його допомогою. З огляду на це хочеться порадити Нацбанку заборонити обіг в країні долара, адже саме ці папірці служать для відмивання благородної гривні — папірців, які ідеально підходять під визначення «грошового сурогату».

«Приховані гроші» несуть загрозу будь-якій світовій валюті. Вони ніяк не можуть поповнювати казну жодної держави. Вони анонімні, контролювати грошові операції дуже важко або практично неможливо. Ці гроші можуть миттєво опинятися в будь-якій точці світу, де є інтернет. Однак поки що вони служать для заробітку звичайних, фіатних грошей, а не для обміну — власне того, для чого гроші з’явилися на землі.

До переваг також можна віднести прозорість усіх операцій, адже зберігається вся історія транзакцій, яка є доступною для будь-якого користувача. Біткоіни не можна підробити. Ці гроші непідвладні впливу держав. Вони зручні: відкрити електронний гаманець може миттєво будь-хто, а комісії є мінімальними.

Спрогнозувати поведінку біткоіну на певний період часу складно. Характер його курсу абсолютно спекулятивний і ніяк не перетинається з відносно передбачуваним фондовим ринком. Він не залежить від фінансових регуляторів.

Досвідчені економісти ніколи у своїх прогнозах не кажуть про часові рамки, але завжди можуть вказати напрямок або вектор руху поточних процесів. Криптовалюти народилися вісім років тому, чотири роки тому вони почали жити, сьогодні вони ростуть і міцнішають. Вони перебувають в русі. І це рух угору.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Електронні гроші: що таке біткоін і чого чекати від криптовалют”