Тарифи-2018: скільки платитимемо за комунальні послуги в новому році

Тарифи на житлово-комунальні послуги зростають в Україні щороку. І 2018-й не стане, на жаль, винятком. Хоча поки уряд вирішив не псувати нам новорічних свят повідомленнями про підвищення тарифів на комуналку.

Подорожчання газу – вимога МВФ

МВФ вимагає від України раз на півроку переглядати ціни на газ, щоб на внутрішньому ринку вони відповідали міжнародним ринковим цінам, або “рівню імпортного паритету”. Це одна з умов отримання Україною наступних кредитних траншів за програмою, розрахованою до 2020 року.

Відповідно до цих домовленостей, ціни на газ для українців повинні були зрости ще восени 2017-го – на 17%. Але український уряд попросив закордонних кредиторів відстрочити виконання цієї вимоги. МВФ на поступки не пішов, тому зрозуміло, що найближчим часом уряду доведеться підвищувати ціни на газ. Адже без цих кредитів Україні поки не обійтися.

Нагадаємо, на сьогоднішній день вартість газу для всіх видів українських споживачів становить 6957,9 грн за тисячу кубометрів, або 6,9579 грн за 1 куб. м. Це визначено постановою Кабінету міністрів №187 від 22 березня 2017 року, і термін дії постанови закінчується 1 квітня 2018 року. Так що наступного підвищення на газ нам варто чекати не пізніше 1 квітня. Однак не виключено, що заради отримання наступного кредиту уряд зважиться підвищити ціни достроково.

Якою буде на той момент ціна імпортного газу, невідомо. Однак подорожчання напевно буде більше запланованих 17%, особливо якщо врахувати інфляцію, що продовжується в Україні, і зміну світових цін на газ. Наприклад, у фінансовому плані НАК “Нафтогаз України” говорилося про підвищення ціни на газ з жовтня на 18,84%. У консенсус-прогнозі Мінекономрозвитку, представленому у вересні 2017-го, фігурувала цифра 19%.

Для порівняння: в Польщі ціна на газ для населення становить, в перерахунку на наші гроші, близько 12 грн / куб. м, тобто в 2 рази більше, ніж в Україні. Однак рівень побутового споживання газу в цій країні істотно нижчий. Наприклад, замість газових плит у житлових будинках повсюдно встановлюють електричні.

Електрика перестала рости в ціні

На початку минулого року уряд говорив про те, що 1 березня 2017-го пройде останній з п’яти запланованих етапів подорожчання електроенергії. І про нове підвищення тарифів на світло для населення поки ніхто не заявляв. Мало того, перед самим Новим роком глава Нацкомісії з регулювання енергетики та комунальних послуг Дмитро Вовк підтвердив: ціни для населення поки не зміняться.

До речі, альтернативою дорогому центральному опаленню експерти називають електричне. Відзначається, що опалювати житло “через розетку” дешевше завдяки пільговим тарифам і зонним лічильникам, що дозволяє платити за електроенергію 90 коп. / КВт-год вдень і 45 коп. / КВт-год вночі.

Вводиться абонплата за воду та опалення

З 10 червня 2018 року набирає чинності новий Закон України “Про житлово-комунальні послуги”. Як наслідок – українців очікують суттєві зміни в оплаті житлово-комунальних послуг. Зокрема, відповідно до закону, вводиться поділ оплати за кожну з послуг (за винятком газу та електроенергії) на кілька частин:

– плата за обсяг спожитої комунальної послуги. Тобто, скільки витратили води, електроенергії і т.д. – оплачуємо за тарифами.

– абонентська плата за обслуговування. Абонплата, яку ми раніше вносили тільки за користування стаціонарним телефоном, тепер вводиться для комунальних послуг з водопостачання, водовідведення, опалення, вивезення сміття тощо.

– плата за обслуговування, поточний ремонт внутрішньобудинкових мереж, які забезпечують надання тієї чи іншої комунальної послуги.

Як зміниться сума оплати за кожну комунальну послугу після введення такого поділу, до оприлюднення тарифів Кабінетом міністрів сказати неможливо. Деякі експерти запевняють, що подорожчання не станеться. Мовляв, і сьогодні ми платимо і за обслуговування мереж, і вносимо абонплату, але все це включено в тариф. А в новому законі фактично йдеться тільки про поділ платежу на кілька складових.

Телефонні тарифи підняли для сіл

З 1 січня 2018 року Національна комісія з держрегулювання в сфері зв’язку та інформатизації підвищила деякі граничні тарифи на стаціонарний телефонний зв’язок. Причому максимальні тарифи для жителів сільської місцевості зросли більше, ніж для городян.

Так, абонплата за телефон для жителів міст і райцентрів зросла менш ніж на 3 грн, а для жителів сіл і селищ міського типу (крім райцентрів) – на 5 грн. Розцінки на установку телефонів і на переоформлення договорів залишилися колишніми.

 

За матеріалами segodnya.ua

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *