Earthsight cфальсифікувала розслідування для наклепу на лісгоспи – природозахисник

 

Розслідування британської неурядової організації Earthsight про незаконний експорт українського лісу спричинило скандал.  

На запитання «Ресурсу» відповів громадській діяч і природозахисник Микола Петіченко. За його словами, представники Earthsight використали його інформацію та відеодокази для того, щоби їх перекрутити й фальсифікувати на користь замовників, які перебувають в Україні. Британська «неурядова організація» виявилась звичайною ширмою.

Яким чином ви співпрацювали з Earthsight?

– Я займався розслідуванням незаконної вирубки лісів на Буковині. У мене були на руках як документи, так і фото- і відеодокази. До мене звернулася співробітниця цієї організації, яку звали Тара. Вона попросила надати їй інформацію, яку я накопав. Я нею поділився. Потім вона попросила, щоби ми відвезли її на місце вирубок. Я сказав, що туди треба їхати далеко і на кілька днів. Тож, якщо вона хоче зафіксувати все на місці, треба групі супроводу виділити гроші на той же бензин та харчування. Вона сказала, що вони, мовляв, неприбуткова організація і грошей начебто нема. Потім вона полетіла до Англії, пообіцявши зі мною зв’язатися. Та потім з’ясувалося, що вона місяць була у відпустці на відпочинку.

Потім я зустрів її в Києві на засіданні НАБУ. Там були присутні громадські організації. І вона ходила там із нардепом Остапом Єднаком. Тоді я зрозумів, що це проплачена людина, хоча вона і живее, і працює в Англії.

Коли з’явилася доповідь Earthsight, я був дуже здивований, бо вони використали мою інформацію, наші фотографії та відео, але повністю все перекрутили, переставили з ніг на голову. І це сталося не випадково, а цілком свідомо, щоби звести наклеп на нормальні державні лісництва, при цьому, «обіливши» тих, хто «кришує» незаконну вирубку та контрабанду лісу.

Вони взяли відео за вашої згоди?

– Так, за моєї згоди. Але не повідомили, як будуть його використовувати. А вийшло, що мої матеріали використали для наклепу. У своєму матеріалі вони заявляли, що йдеться про Закарпаття, але я писав про ситуацію в Чернівецькій області. Я їздив туди, де вони начебто робили свої розслідування. Там одна труха, навіть неспеціаліст зрозуміє, що рубали лише сухий ліс, а не здоровий, там всі пеньки є гнилими. Все це зафіксовано, в тому числі дроном, і викладено в Інтернет.

Автори дослідження навмисно написали, що рубали здоровий ліс, бо хотіли зробити наклеп на лісництво. Голова Мокрянського лісництва аж посивів після того. Він сказав: «Я ж надав їм всі документи». Але вони не поставили їх у сюжет.

Хто на вашу думку, стоїть за цим розслідуванням?

– Я вважаю, що ця організація «знюхалася» з Остапом Єднаком, який лобіює незаконний експорт деревини у Європу і має зв’язки в уряді та Верховній Раді. Організація, що організувала цей фейк, розповіла про якісь небилиці, а всю інформацію, що я їм надав, приховала. Вони ж знають, що 50% деревини йде на експорт без документів, тільки 50% фіксується на комп’ютері. Хто ж контролює цей вивіз? А чого вони не розповіли  про «Пролісок»? Це румунська «прокладка», через яку експортується деревина. Вони не розповіли про ті фірми-прокладки, які працюють на Бурбака (голова фракції «Народний Фронт» у Верховній Раді – ред.), адже в нього під контролем митниця, біржа, все проходить через нього, а вони розповіли про старі схемі незрозуміло якого часу.

Яка ж мета цієї кампанії?

– Остап Єднак хоче зі скандалом звільнити директорів лісництв і поставити ці місця своїх людей. А там вже – пилити ліс по-чорному, без жодного контролю. І в цьому йому допомагають так звані псевдоактивісти, які перебувають під його опікою. Та ж карпатська лісова варта, яка претендує на посаду директора нацпарку. А це дуже ласий шмат. Директор майже нікому не підпорядкований, тому там можна такого «накосити», що вистачить на все життя. От вони й воюють проти нацпарків та лісгоспів. Ще одна причина – потреба «підсадити» лісгоспи на отримання ліцензій на експорт. Голова Закарпатського управління Держлісгоспу повідомив, що вони за ці ліцензії заплатили півмільйона доларів, а вони їм не потрібні. Кому треба, щоби за твої ж гроші до тебе приходили якісь недоумки і тебе ж перевіряли, а потім вимагали хабара, погрожуючи закрити підприємство?

Я регулярно робив сюжети про незаконні рубки, мене зачепило, коли приходять ці йолопи і на нормальних лісників кажуть, що це злодії. Я приїжджаю до Мокрянського лісництва і запитую директора, де твій «Лендкрузер»? А він їздить на «Ниві» й живе у хаті батьків. А тих, хто дійсно гребе машинами та вагонами, вони не чіпають.

Охочих контролювати лісгоспи багато. Це і лісові варти якісь, і карпатські варти, і WWF. Всі вони «лягли» під Єднака й просять для себе частинку пирога, в тому числі й з цих ліцензій.

Закарпатські лісгоспи першими відмовилися від ліцензій, бо вони не мають прямих поставок за кордон, вони продають місцевим переробникам, які, переробивши деревину, відправляють її за кордон. І це їх бісить. Чому вони саме зараз підняли цей «кіпіш»? Бо як раз закінчується термін ліцензування, і треба його поновлювати. А на Закарпатті сказали: нам не потрібні ці ліцензії, на ці півмільйона ми краще купимо трактори. А це їх сильно зачепило й вони оголосили війну тим лісгоспам, які не хочуть платити.

 resource.com.ua

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *