Часткове сонячне затемнення 124 саросу 25 жовтня 2022 року…

Затемнення — це вражаюча небесна подія, яка різко змінює вигляд двох найбільших об’єктів, які ми бачимо на небі: Сонця та Місяця.  На Землі люди можуть спостерігати сонячні затемнення, коли Земля, Місяць і Сонце стоять в одній лінії.

Зображення карти з мережі Інтернет, ресурс – bakithehammertcw

Сонячне затемнення 25 жовтня 2022 року – часткове сонячне затемнення 124 саросу, яке було видно в Європі, на Близькому Сході, в Центральній Азії і Західному Сибіру, а також на північному сході Африки.

Під час часткових сонячних затемнень вісь конусу місячної тіні, тобто уявна пряма, що проходить крізь центри Сонця та Місяця, не перетинає земну поверхню. Так само не потрапляє на Землю й місячна тінь — область простору, з якої сонячний диск виглядає повністю затуленим нашим природним супутником. Але лишається ще півтінь, у якій Місяць закриває наше світило лише частково. Її конус поступово розширюється та має досить великий розмір, тому «накриває» значно більшу площу земної поверхні.

Схема часткового сонячного затемнення – зображення з сайту https://universemagazine.com/chym-czikave-chastkove-sonyachne-zatemnennya-25-zhovtnya

Найбільша фаза на території України (0,692) спостерігалася на сході Луганщини. З неокупованих територій найбільше пощастило найпівнічнішій точці Харківської області — там Місяць закрив сонячний диск на 67,5% його діаметру. Найменшу ж максимальну фазу затемнення (менше 0,5) побачили мешканці західної частини Закарпаття.

У таблиці наведено дані про обставини затемнення 25 жовтня 2022 року для найбільших міст неокупованої частини України: моменти початку входження Місяця на сонячний диск (1-й контакт), найбільшої фази та закінчення затемнення (4-й контакт). Час літній київський.

У Чернівцях  погода не  дозволила нам побачити часткове затемнення Сонця.

Але школярі і дорослі могли  25 жовтня 2022 року о 13:00, з нагоди часткового сонячного затемнення, прослухати тематичну лекцію «Все про сонячне затемнення». Лектор Людмила Марченко, викладач астрономії НЦАОМ /м. Дніпро/. Вам все одно пощастить, навіть якщо ви не в тому місці світу. Проект Virtual Telescope проводив пряму трансляцію затемнення, яка розпочалася о 2:00 за тихоокеанським часом 25 жовтня. І крім того можна було дивитися прямий етер з Головної астрономічної обсерваторії НАН України з Києва. Ведучий – Іван Крячко, завідувач лабораторії в Головній астрономічній обсерваторії Національної академії наук України.

Добре, що учні клубу «Біт» Чернівецького ліцею №11 «Престиж», члени Чернівецького міського центру УМАКО «Сузір’я», гуртківці Чернівецького ОЦНТТУМ і школярі з Дніпра, астрономічного гуртка  КПНЗ “Міська станція юних техніків” Дніпровської міської ради – давні і надійні друзі.

Фото Ольги Борисенко (м. Дніпро)

Школярі з Дніпра поділилися з нами своїми спостереженнями за сонячним затемненням 25 жовтня 2022 року. Дякуємо Ользі Cергіївні Шибці, завідувачці  відділом у КПНЗ “Міська станція юних техніків” з міста Дніпра за надані матеріали. Цікаве фото зробив  гуртківець Дем’ян Мішкінець  через маску зварювальника.  Вихованці та їхні батьки стали сьогодні початківцями астрофоторгафії. Бо всі вчилися шукати фокус, витримку та фільтр)))

Вихованці гуртків разом із Григорієм Івановичем Шибкою, керівником гуртка радіоелектроніки та мікропроцесорної техніки.
Фото Дем’яна Мішкінеця (м. Дніпро) через маску зварювальника

На жаль, у Чернівцях 25 жовтня було хмарно та дощило. І члени клубу «Біт» змогли тільки у YouTube спостерігати за затемненням Сонця 25 жовтня. Але вони буруть участь у міжнародній програмі «International Observe the Moon Night 2022». Міжнародна ніч спостереження за Місяцем відбувається щороку у вересні або жовтні, коли Місяць знаходиться приблизно в першій чверті — чудова фаза для вечірніх спостережень. Місяць у першій чверті пропонує чудові можливості для огляду вздовж термінатора (межі між ніччю та днем), де тіні підкреслюють усіяний кратерами ландшафт Місяця.

На знак подяки за реєстрацію події учні  мають  ранній доступ до нового зображення Місяця з камери Lunar Reconnaissance Orbiter!

Всі спостереження за Місяцем в зазначений програмою період  викладені на сторінці клубу «Біт». І учасники   отримали  сертифікат:

 

О 10:30 25.10.2022 у Чернівцях ще було Сонце, але потім захмарилося і пішов дощ.

Всім чистого і мирного неба! Нових спостережень, досліджень і перемог. 

©Тетяна Спориніна, фото з архіву автора і О.Шибки (м. Дніпро).

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Часткове сонячне затемнення 124 саросу 25 жовтня 2022 року…”