Чудовий ювілей романтика і реаліста: Вікторові КОСЯЧЕНКУ – 85!

Любов перемагає й політичну кон’юнктуру…

Читачі Чернівецької обласної бібліотеки мали змогу особисто вітати ювіляра  – письменника, просвітянина, науковця, літературознавця, громадського діяча Віктора Трохимовича Косяченка – із цією поважною датою. Багатьох із них пов’язує з Віктором Трохимовичем пам’ять про роки студентства: в когось Косяченко викладав, комусь писав рецензію на дипломну роботу, з кимсь спілкувався в науковому студентському гуртку. Інші читали книжки Віктора Трохимовича чи були присутні на читацьких зустрічах із ним.

Доля Віктора Трохимовича складалася типово для людей його покоління: була непростою, тривожною і яскравою. Підлітком пережив лихоліття війни. Здобув професію, яка давала шматок хліба, відслужив у армії й тільки після служби став студентом-філологом у ЧДУ, де й зустрів майбутню дружину, однокурсницю Валю. Вони й сьогодні з особливою повагою ставляться один до одного, виростили дітей – Сергія і Оксану, мають чотирьох онуків. Стосунки двох закоханих пройшли неймовірно складні випробування… системою, адже дружина була партійною діячкою досить солідного для Чернівців масштабу, а чоловік – національно свідомим літератором. Недарма батько Володі Івасюка письменник Михайло Івасюк сказав про цю пару: «На мій погляд Віктор Трохимович та Валентина Прокопівна створили гарний зразок української родини. Вони прищеплювали любов до української мови своїм дітям, тепер онукам. Жодна політична кон’юнктура не змогла спотворити їхні душі».

Творчий доробок Віктора Трохимовича – це сотні статей, наукових розвідок, есе, нарисів, публіцистики, майже два десятки монографій, антологій, збірок. Він сформувався і як авторитетний аналітик української сатири і гумору. Чому їх цікаво читати? Бо, як наголошує професор філфаку Надія Бабич, автор мислить не за шаблоном.

Доробок ювіляра представили у книжковій виставці «Інтелігент у поглядах, вчинках, творчості», підготовленій Юлією Боганюк, а також у біобібліографічному нарисі  «Віктор Косяченко (до 85-річчя від дня народження)», упорядкованому працівницями бібліотеки Олександрою Гаврилюк та Іванною Рудько.

Вшанувати іменинника прийшли друзі й колеги – науковці ЧНУ ім. Ю. Федьковича на чолі з  деканом філфаку Борисом Бунчуком. Як зауважували вони, в краї не відбувається жоден громадсько-політичний чи культурний захід без участі почесного голови обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка Віктора Косяченка.

Марія ДУДИДРА, бібліотекар ЧОУНБ ім. М. Івасюка

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *