Аптекарі оббирають хворих і бюджет

Українські аптеки, незважаючи на пільгове оподаткування, продають ліки з 300% націнкою. Такі дані оприлюднили в Рахунковій палаті України, підсумовуючи результати перевірки реалізаторів медикаментів. «Якщо торговельна націнка на ліки, ціни на які підлягають державному регулюванню, мала бути не вищою за 37%, то більшість аптек продавали їх із націнками 150–200%, а в деяких випадках і понад 300%», – кажуть у відомстві. Як констатує голова Рахункової палати Валентин Симоненко, попри пільгове оподаткування лікарських засобів та виробів медичного призначення, аптекарі лише завищують ціни.

У Рахунковій палаті говорять і про іншу проблему: вітчизняна фармацевтична галузь не витримує конкуренції з імпортною. Зношеність основних фондів вітчизняних виробників ліків перевищує 50%. Як наслідок, за останні 3 роки зареєстровано ліків іноземного походження у 50 разів більше, ніж вітчизняних. За цей час до України ввезено медичної продукції на 53,6 млрд. грн, а вивезено – лише 2,5 млрд. грн. За даними Рахункової палати, протягом 2007-2009 років бюджет недоотримав майже 20 млрд. грн.

Як зазначив Голова Рахункової палати Валентин Симоненко, протягом останніх 10 років дії пільгового оподаткування держава щороку втрачає 2-5 млрд. грн, і при цьому загострюються проблеми, задля вирішення яких запроваджувалися пільги: з одного боку, вони не стали стримувальним чинником для цін, а з іншого – знищується вітчизняна фармацевтична галузь. Податкові пільги надаються безсистемно і порядок їхнього надання не визначений законом. Податкова адміністрація, зі свого боку, жодним чином не намагається врегулювати ситуацію.

 Статистика:

У середньому 14% сімей України, які потребують медичної допомоги, неспроможні придбати медикаменти через їхню занадто високу вартість.

 Ціни за совістю

У фармацевтичній асоціації України заперечують такий розмір націнок. Солідарні з ними й власники чернівецьких аптечних мереж. За словами топ-менеджера однієї з фірм-постачальників ліків, ціни на складах і в роздрібній мережі відрізняються в середньому на 15-20%, інакше й без того дорогі, особливо імпортні, ліки стануть просто «космічними». Що ж до механізму визначення націнок, то усі ліки поділяються на 2 групи: ті, які в народі називають «з переліку Кабміну», тобто, ліки, ціни на які контролює держава, – і «решта». Ціни на «решту» не контролює ніхто, бо це називається – ринок, так пояснила менеджер-фармацевт. І коли за підвищення цін на перші ще можна сплатити штраф, то за другі ніхто нічого не скаже. Тож націнки на цю категорію визначають, «у кого як совісті вистачить». Буває, що доходить до 60-80%, зауважила згаданий топ-менеджер, але це радше винятки. А 3-разова націнка – це фантастика: такі ліки ніхто не купить, тому «накручувати» такі відсотки немає сенсу.

Що ж до того, кому вигідно поширювати таку інформацію, фармацевти одностайні: державі через її контрольні органи. Кажуть, що після заяви Рахункової палати перевірники знову почали «трясти» аптеки – знайшли ще один привід, аби стягнути штрафи та залатати дірки в бюджеті, бо ж там – порожньо.

 Статистика:

На початок 2010-го мережа аптечних підприємств Чернівецької області нараховувала 135 аптек, 108 аптечних пунктів і 8 аптечних кіосків. Порівняно із показниками на 1 січня 2009-го, аптечна мережа зменшилась на 2 аптеки, 3 аптечні пункти та 4 кіоски.

Товарооборот фармацевтичних, медичних, ортопедичних товарів 2009-го становив 269,2 млн. грн, що на 8,7% менше ніж 2008-го. Питома вага продажу ліків у загальному обсязі товарообороту становила 7,6%, в обсязі товарообороту непродовольчих товарів – 11,7%, причому більша частина цих товарів була вироблена в Україні.

Кожний мешканець області 2009-го придбав товарів медичного призначення у середньому на 298 грн.

Безконтрольне ціноутворення

Отримати коментарі контрольних органів виявилося майже неможливим через відсутність у них необхідних для перевірки повноважень. В Інспекції з контролю за лікарськими засобами нам пояснили, що вони перевіряють лише якість ліків, а не їхні ціни. У податковій адміністрації, – що вони не впливають на механізм ціноутворення, головне, аби з уже визначеної ціни правильно платили податки.

У Державній інспекції з контролю за цінами спочатку повідомили, що про інформацію Рахункової палати взагалі не знають, а потім ще раз розповіли про ліки з регульованими і нерегульованими цінами, на які згадана Інспекція також не може впливати, і запевнили, що в нашій області подібних порушень просто бути не може:

– Торік ми оштрафували аптеки на 15 тис. грн, – говорить начальник Інспекції Віктор Лащак, – це дуже маленька сума, враховуючи, що порушників штрафують у 3-кратному розмірі, тож так банально «попадати» – невигідно. Середні розміри націнок у чернівецьких аптеках – 15-20%. «Космічні» націнки на ліки, якщо такі є, – справа рук виробників, а не продавців. Наприклад, коли дві фірми виготовляють окремі компоненти ліків, третя – змішує, а четверта – упаковує. Відповідно, кожна з цих фірм робить «накрутку», плюс націнка в аптеці, тож маємо високу ціну, але 300% – це щось захмарне! До вартості імпортних ліків додають ще й витрати на розмитнення, які часто-густо більші за ціну товару.

На жаль, про які саме медпрепарати йшлося  в прес-релізі Рахунковій палаті, не зазначено, так само як і підстави для перевірки. Бо ж контролювати продаж ліків, на які не поширюється державне регулювання цін, як виявилося, не має права жодна установа. Тобто, грубо кажучи, аптекар може робити, що йому заманеться, не порушуючи закон. З цієї точки зору, 300% перестають здаватися захмарними. Особливо, коли своєю совістю фармацевти користуються нечасто.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *