Як залишатися на зв’язку у випадку відключення інтернету

 

У випадку розгортання воєнних дій, ризики відключення інтернету зростають. Навіть часткові перебої зв’язку можуть суттєво зашкодити комунікації та роботі інфраструктур. Які інструменти використовувати, аби залишатися на зв’язку у разі відключення інтернету,

Відключення зв’язку та інтернету — частина гібридної війни. В Україні інтернет не має однієї центральної точки входу, а надходить з кількох різних каналів. Тож повне вимкнення інтернету в Україні малоймовірне. Проте навіть часткові перебої зв’язку можуть суттєво зашкодити комунікації та роботі інфраструктур.

Чому можуть бути перебої у роботі інтернету?

     *природні лиха (землетруси, пожежі) – низький ризик для України;

*техногенні катастрофи (пожежі в датацентрах, як це сталося з великим європейським хостинг-провайдером OVH) – середній ризик для України;

*фізичне виведення з ладу інфраструктури (як це було під час авіаударів в Ємені) – середній ризик для України.

*відключення кореневих серверів DNS, без яких маршрутизація в інтернеті (переведення DNS сайтів в IP-адреси й навпаки) є неможливою. Кореневі сервери розташовані переважно в США – низький ризик для України;

*централізоване відключення інтернету з боку уряду, що переважно контролює інфраструктуру інтернету (не властиво для України, властиво для Білорусі, Китаю) – низький ризик для України;

*блокування доступу до конкретних сайтів на рівні провайдера з огляд на урядові санкції – середній ризик для України.

У випадку розгортання воєнних дій, ризики відключення інтернету зростають – противник може спробувати цензурувати вільний обмін інформації між користувачами аби унеможливити їхню координацію, мобілізацію та інформування.

Проблеми зі зв’язком можливі у двох випадках, кажуть експерти, з якими поспілкувалася BBC News Україна. У разі спрямованих атак ззовні або якщо обмеження запровадить український уряд. Наприклад, якщо буде воєнний стан.

Обмеження українського уряду

Цей варіант є малоймовірним. Раніше Секретар ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов запевняв:

«Ми точно ані інтернет, ані мобільний зв’язок відключати не збираємось», — заявляв він 11 лютого.

Те, що влада найменш зацікавлена в таких діях, переконана Елліна Шнурко-Табакова, голова правління Ради інформаційної безпеки та кібернетичного захисту.

«Не думаю, що українській владі потрібна паніка та відсутність зв’язку», — каже вона.

 

Ворожі кібератаки ззовні

Набагато більш ймовірні, на думку експертки, ворожі кібератаки. Зокрема, вона нагадала про масштабну DDoS-атаку на державні банки, сайти та сервіси в середині лютого.

Інтернет в Україні більш децентралізований, ніж, наприклад, у Білорусі та Казахстані,де під час спроб придушити протести влада могла майже повністю відімкнути зв’язок.

Як пояснює консультант із цифрових технологій Віталій Мороз виданню Explainer, інтернет в Україну входить через кабелі, проведені з країн-сусідів — Польщі, Румунії, Угорщини, Росії тощо. Канал, що веде з Німеччини до України, забезпечує умовних 40–50% інтернету — якщо з ним щось станеться, проблеми відчує орієнтовно половина населення. Немає однієї центральної точки входу, тому «з повним відключенням буде складніше».

Про те, що навіть часткове відключення інтернету в Україні стане проблемою, розповів ІТ-фахівець Андрій Тужиков. Адже більшість сфер цифровізовані та зав’язані на тому, що інтернет не буде відключатися, зокрема йдеться про онлайн-банкінг, платіжні системи, цифрову документацію та ІТ-сектор.

Оператори мобільного зв’язку стверджують, що готові до будь-яких сценаріїв.

У Lifecell, зокрема, запевнили, що мають «посилений захисний контур», а її фахівці «можуть ефективно протидіяти більшості видів сучасних кіберзагроз».

Головні ризики для мобільних операторів — тривала відсутність енергопостачання та пошкодження об’єктів мережі, пояснила BBC News Україна піар-директорка оператора Vodafone Вікторія Рубан.

«Ми маємо резервне обладнання та резервні канали передачі даних в Україні та за її межами. Якщо є порушення у роботі одних, інші можуть підтримувати зв’язок на належному рівні, — пояснює Рубан. — Компанія додатково організувала збройну охорону стратегічно важливих об’єктів, у тому числі із залученням Поліції охорони».

 

Як мінімізувати ризики відключення інтернету?

Команда Школи цифрової безпеки DSS380 підготувала добірку необхідних сервісів для обходу цензури або використання при відсутності інтернету. Їх необхідно завантажити заздалегідь, поки є повноцінний доступ до інтернету.

Браузер СENO

Браузер СENO (скорочено від Censorship.no!) — це канадський веб-браузер для мобільних пристроїв Android (смартфони та планшети). Для обходу інтернет-цензури працює як пірингова мережа (P2P), що дозволяє користувачам обмінюватися між собою завантаженим контентом. Це дозволяє уникнути залежності від централізованих серверів — веб-контент зберігається в мережі навіть під час жорсткої фільтрації.

Щоб використовувати браузер CENO, вам не потрібно бути досвідченим користувачем чи розуміти принципи роботи пірінгових мереж. З погляду користувача все працює практично так само, як і функціонування звичайного веб-браузера.

Повноцінна версія СENO була запущена навесні 2021 року, браузер локалізований українською в лютому 2022 року.

СENO можна завантажити з Google Play Market. Офіційний сайт: https://censorship.no/uk/index.html.

Matrix — це відкритий протокол для децентралізованого спілкування в реальному часі. Він може бути використаний для текстових повідомлень, групових чатів, аудіо-відео дзвінків та створення ботів. Розробляється ентузіастами із Matrix.org Foundation з 2014 року.

Зареєструватися можна на будь-якому відкритому сервері або організувати свій (відкритий чи закритий) сервер. Наприклад, ви хочете розмістити сервер для своїх друзів та родичів і якщо в майбутньому ви захочете — підключити його до ширшої мережі.

Ви можете запустити власний сервер Matrix фізично у себе вдома за допомогою старого ПК або на комп’ютері типу Raspberry Pi. Однією з основних особливостей протоколу є реплікація. Вміст кімнат реплікується між усіма серверами, які беруть участь, що означає відсутність єдиної точки контролю або відмови.

Для того, щоб почати користуватися Matrix, використовуйте веб-клієнт Element або його десктопну / мобільну версію.

Щоб підключитися до Matrix через власний сервер, необхідно налаштувати HomeServer на Synapse.

Офіційний сайт: https://matrix.org/.

 

Ось інструкції, як налаштувати Matrix/Element:

Харків https://cutt.ly/GPKIE3Y

Київ https://cutt.ly/yPKPOzc

Одесаhttps://cutt.ly/RPXBGLW

Інші інструменти, що можуть бути корисними:

Briar(https://briarproject.org/) – застосунок з відкритим кодом, призначений для забезпечення безпечного та стійкого однорангового зв’язку без централізованих серверів і мінімальної залежності від зовнішньої інфраструктури. З’єднання здійснюються через Bluetooth, Wi-Fi або через Інтернет через Tor, і весь приватний зв’язок наскрізно шифрується.

Delta Chat(https://delta.chat/en/) – інструмент схожий на Telegram або Whatsapp, але без відстеження чи центрального керування. Delta Chat не потрібен ваш номер телефону.

Bridgefy – це мобільний застосунок, який дозволяє спілкуватися з іншими користувачами без необхідності підключення до інтернету завдяки передачі повідомлень через Bluetooth.

Застосунок розробили в Мексиці, офіси розробника також є в Штатах. Як тільки надання послуг мобільного інтернета припиняється, користувачі здатні обмінюватися повідомленнями через функцію Bluetooth. Застосунок працює як для Android, так й для iOS.

Застосунок активно використовувався під час протестів в Гонконзі в 2020 році та під час воєнного перевороту у М’янмі у 2021 році, коли в країні був відключений інтернет.

Як працює Bridgefy? Програма створює однорангову мережу Bluetooth на телефоні та безпосередньо з’єднується з іншими пристроями в межах свого діапазону.

Ваш смартфон може підключатися на відстані близько 100 метрів до всіх користувачів Bridgefy, які опинилися поблизу. Застосунок надсилає повідомлення всім пристроям навколо вас, після чого цей процес повторюється на пристроях інших людей, дозволяючи передати повідомлення на велику відстань.

Bridgefy можна завантажити з Google Play Market. Офіційний сайт: https://bridgefy.me/.

Альтернативою до Bridgefy є низка інших застосунків, зокрема Berkanan – працює за схожим принципом, добре працює з iOS – завантажити з App Store.

Psiphon — VPN-сервіс, який розробили в Університеті Торонто. За заявою розробників, сервіс здатний обійти навіть «великий китайський фаєрвол», а місячна аудиторія сягає більше 20 млн користувачів.

На відміну від інших сервісів, Psiphon має досить складну архітектуру і трафік сервісу, його не «зловити» через системи глибокої фільтрації (DPI), які використовують у Білорусі та Росії зокрема.

Psiphon умовно безкоштовний. У ньому є реклама та обмеження швидкості до 2 Мб/сек. Зняти обмеження та відключити рекламу можна за абонплату, але швидкості у безоплатний версії цілком вистачить для серфінгу та відеодзвінків.

Psiphon можна завантажити з Google Play Market та App Store. Якщо веб-сайти або посилання для завантаження Psiphon блокуються або цензуруються, то можна відправити запит на get@psiphon3.com, щоб завантаження надіслали вам електронною поштою.

Офіційний сайт: https://psiphon.ca/.

Автори: Віталій Мороз та Марія Кудіна

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *