Лікбез щодо засобів залпового вогню: не боїмося!

 

Воюючи на Сході, Україна навіть у ті роки,  нажаль, не готувалася до повномасштабної війни. Бо відмовившись від ядерної зброї, українці презентували себе мирними людьми. Та не врахували колізій великої політики. Тож нині ніхто не знає, що нам насправді загрожує, коли звучить сирена протиповітряної оборони. Знання ніколи не бувають зайвими.

Цю інформацію щодо основних характеристик засобів залпового вогню «Версіям»  переслав доктор технічних наук Юрій Георгійович Добровольський. Однак він порадив отримати коментар ще й від військового спеціаліста.

Стелефонувалися з колишнім військовим, який керував точкою протиповітряної оборони. Він ознайомився з текстом і, так би мовити, дав «добро». Тож знайомимо читача з цією інформацією, але з деякими уточненнями від коментаторами.

Отже, рухаємося від найкоротшої дистанції ураження до найдовшої.

  1. Залпова установка “Град” (Київ та інші міста зараз обстрілюють саме ними) –найдешевша залпова система (тому їх так багато). Старі установки – в середньому до 20 км, а максимальна дальність польоту ракети-снаряда – 42 км. Це відстань, до Заліщиків, Хотина і т.д. Тобто, для того, аби розмістити “гради” у доступності “доставки” ракет до Чернівців, такі установки якось потрібно привезти цілими (і не спаленими теробороною) через всю Україну, аж у Хотин, чи Заліщики. Тобто російських “Градів” нам сьогодні боятися немає змісту.

БМ-21 «Град» (абр. від Бойова́ маши́наІндекс ГРАУ 9К51) — реактивна система залпового вогню калібру 122 мм. Розроблена в СРСР, випускалася на базі шасі вантажівки Урал-375 із встановленою пусковою установкою 2Б5. «Град» є розвитком установки залпового вогню «Катюша», а також базою для інших систем, зокрема 9К55 «Град-1».

 

  1. Залпова установка “Смерч” (Київ, Харків та інші міста зараз обстрілюють також і ними). Максимальна дальність польоту ракети-снаряда – 120 км. Це відстань до Ярмолинців, Нова Ушиця, тощо. Так само потрібно такі установки якось доставити туди. Наразі, їх там також ще немає, а якщо приїдуть, то тероборона їх спалить.

Підготовка “Смерчу” до бою після отримання цілевказівки займає 3 хвилини; повний залп провадиться протягом 38 секунд. Після стрілянини батарея готова до маршу за одну хвилину.

Заряджено “Смерчі” 300-міліметровими реактивними снарядами з касетною головною частиною з осколковими бойовими елементами. Зокрема: 72 бойові елементи, що несуть по 96 готових важких осколків, призначених для ураження неброньованої техніки, та по 360 готових легких осколків, призначених для ураження живої сили противника у місцях їхнього зосередження; всього – до

32 832 осколків. Найкраще використання – степ і пустелі.

 

  1. Крилаті ракети “Калібр”. Розташовуються в основному на кораблях та підводних човнах, рідко на великих літаках на кшталт Ту-142. Максимальна дальність польоту такої ракети – 300 км. Якщо врахувати, що корабль буде стріляти такою ракетою з Чорного моря (наприклад с Одеси) то до Одеси є більше як 400 км. І не забувайте, що тоді ракеті доведеться летіти по прямій через Молдову і Румунію, де в Ботошанах є База НАТО. Отож, крилата ракета “Калібр” до Чернівців також долетіти фізично не зможе.

  1. Високоточний ракетний комплекс “Іскандер”. Максимальна дальність 500 км. (коли служив наш коментатор таких далеких пострілів ще не було). По мапі можете самі подивитися наскільки це далеко. Скажу, що цей ракетний копмлекс найдорожчий з цього списку, що вище і якщо ви помітилі зі ЗМІ, то «Іксандери» зараз стріляють дуже рідко і виключно по Київу та Харкову з території Білорусі та Росії. Тобто на територію України ці комплекси не заїжджають, а це означає, що з території Білорусі, міста Мозир, де знаходяться ці комплекси до Чернівців 472 км, тобто, це єдина гіпотетична відстань ураження. Але не забуваймо, що кожний постріл з Іскандеру коштує скажених грошей.

Тепер давайте розмірковувати, наскільки є доцільним стріляти «Іскандером» по Чернівцях, де поруч Румунська база НАТО, з якої, і це дуже велика вірогідність, що цю ракету зібʼють, бо вона летить досить довго і її дуже чітко бачуть радари ППО. Я вже навіть не кажу про ризик промахнутися і поцілити на територію Румунії. А у москалів, як ви знаєте,  руки ростуть не з того місця. До речи, над Київом такі ракети збивають, хоч до Києва з Мозиря їм летіти значно менше.

  1. Літаки-бомбардувальники Ту-160. Вони бомбардували Сирію. Тож здатні долетіти будь куди, і в межах Європи тим більше. Та для того, щоби такому літаку пролетіти усю територію України і повернутися на свою базу і при цьому не бути збитим зенітними, або ракетними засобами ППО, потрібно дуже ризикнути. Вже не говоримо про те, скількі коштує такий літак, аби ризикнути ним заради Чернівців, де НІЧОГО стратегічного немає.

Тепер робимо висновки…

Немає ЖОДНИХ підстав нам хвилюватися з приводу того, що на Чернівці впаде якась ракета.

Спимо спокійно…

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *