Військовослужбовці зможуть розпоряджатися виплатами на випадок полону

Військові самі зможуть обирати, хто отримає їхні виплати, якщо вони потраплять у полон. Для цього їм потрібно скласти особисте розпорядження. Відповідний законопроєкт передали на розгляд комітету з питань національної безпеки.
Щоби зміни запрацювали, їх мають підтримати депутати в парламенті та підписати президент.
У Центрі спільних дій вважають, що така ініціатива захистить права військовослужбовців розпоряджатися своїми коштами.
Згідно з проєктом, особисте розпоряджнення на виплати у разі полону складається у письмовій довільній формі. Родичам чи іншим, зазначеним у документі, людям буде виплачуватися повна сума зарплати військовослужбовця відповідно до індексації. Проте ініціатива не стосується тих, хто здався в полон добровільно або дезертирував.
Якщо військовослужбовець не залишив розпорядження, виплати отримають родичі за встановленим порядком. Перші в черзі – дружина чи чоловік, далі – законні представники неповнолітніх дітей або дітей з інвалідністю, потім – батьки. За відсутності цих осіб, право на виплати матимуть повнолітні діти, рідні брати й сестри або ті, чиїм опікуном є військовослужбовець.
“Ця законодавча ініціатива надзвичайно важлива,” – коментує Ірина Корженкова, аналітикиня Центру спільних дій. “Наприклад, батьки військового живуть на його зарплату. Але є також колишня дружина з дітьми, яким він вже і так платить аліменти. Без особистого розпорядження всі гроші можуть піти колишній дружині. Нове розпорядження дозволить йому вирішити, кому саме направляти гроші.”
За словами Корженкової, якщо у військовослужбовця немає сім’ї, він все одно може скласти розпорядження і визначити, кому перераховувати кошти. Раніше подібний механізм ввели для випадків загибелі військовослужбовців, які попередньо можуть визначати, кому і скільки грошей виплатити у разі їхньої загибелі. Новий законопроєкт розширює такі можливості на випадок полону.
Центр спільних дій

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *