Більше половини населення України, старшого за 30 років, мають надлишкову вагу й ожиріння

 

 

11 жовтня – Всесвітній день боротьби з ожирінням 

Всесвітній день боротьби з ожирінням ініційований Всесвітньою Організацією Охорони Здоров’я та Всесвітньої федерацією ожиріння 2015 року для розробки та підтримки практичних рішень, які допомагають людям у досягненні і дотриманні здорової ваги, і не допустити ескалації ожиріння населення Землі. Цей день – чудовий привід нагадати всім про важливість обізнаності, пропаганди і обміну досвідом з питань здорового харчування, досягнення і дотримання здорової ваги.

Ожиріння – глобальна загроза здоров’ю та добробуту людини

3 млн землян щороку вмирають через наслідки надмірної ваги або ожиріння. 

Надмірна вага і ожиріння забирають більше життів, ніж недоїдання.

За даними ВООЗ, до 2025 року 2,7 млрд дорослих у світі страждатимуть від надлишкової ваги та ожиріння. 

У більшості європейських країн ожиріння присутнє у 25% дорослого населення. 

Зростає світова поширеність ожиріння у дітей і підлітків: у розвинених країнах світу до 25% підлітків мають надлишкову масу тіла, а 15% страждають від ожиріння. 

Надмірна вага в дитинстві значно підвищує ризик розвитку ожиріння у дорослому віці. Майже в половини дітей, що мали надлишкову вагу в 6 років, у дорослому віці розвивається ожиріння, а в підлітковому віці його ймовірність зростає до 80%.

Надлишкова вага та ожиріння – проблема половини українців

Сьогодні більше половини населення старше 30 років мають надлишкову вагу й ожиріння, а отже, набувають пов’язані з цим різні захворювання. Внесок неправильного харчування у розвиток хвороб серцево-судинної системи, діабету, остеопорозу, ожиріння, деяких форм раку становить від 30% до 50%. Ожиріння зменшує тривалість життя: в середньому на 3-5 років при невеликому надлишку ваги, і до 15 років при вираженому ожирінні. У двох випадках з трьох смерть людини настає від захворювання, пов’язаного із порушенням жирового обміну. Але цю негативну тенденцію можна зупинити.

Найбільш ефективні кроки у боротьбі з надлишковою вагою

 зниження частки рафінованих продуктів і фастфуду в раціоні; 

 

  • підвищення обізнаності населення про здорове харчування і ризики ожиріння;
  • заохочення до щоденної фізичної активності (щонайменше 30 хвилин в день); 
  • впровадження здорового харчування в школі і на робочих місцях.

Свій внесок в боротьбу зі світовим ожирінням зробімо змінами у власному житті!

Петро ТОКАР, викладач кафедри акушерства та гінекології БДМУ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *