Живі вежі – Кастели

Сила, рівновага, хоробрість і здоровий глузд!

Стародавня традиція зміцнює дух, тіло та віру

Коли ви бачите великий натовп каталонців, не думайте що це страйк чи бунт. Вражаюче видовище, коли на Фестивалі веж збираються тисячі людей, а команди з різних селищ будують кожна свій Кастел (у перекладі з каталонської – «замок з людей») і змагаються, чия вежа найбільша, найтриваліша й націкавіша.

Кастел – акробатична традиція, поширена на півдні Каталонії – виникла наприкінці XVII ст. і сьогодні переживає своє друге народження. Живими ці вежі називаються тому, що їх складають люди, об’єднані в команду. Вежі кастельєрів можуть сягати 10 рівнів і тримаються від кількох секунд до кількох хвилин.

2010 року ЮНЕСКО визнала «живі піраміди» об’єктом нематеріальної культурної спадщини людства за «шанування традиції упродовж такого тривалого часу».

Кастел створюється командою від 75 до 500 чоловіків і жінок, вдягнених у спортивний одяг своїх кольорів. Нині практично в кожному селищі є група кастельєрів, яка тренується цілий рік. Молоді і спритні учасники лізуть на вершину вежі, а більш важкі кастельєри утворюють її основу. Змагання тривають у супроводі драматичної музики, а приз дістається найсміливішій і найспритнішій команді.

Найвища і найскладніша «жива вежа» була зведена 1998 року: вона складалася з десяти ярусів по три людини в кожному.

Ось такі цінності сповідують століттями каталонці. Спорт це, чи мистецтво, чи просто забава – не можуть відповісти навіть самі кастельєри, ці будівничі живих пірамід.

66fff

hfff

 

Рисунок2

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *