Буковинські оздоровчі табори – на три тижні за 2000 гривень

Дитячі літні вакації – задоволення не з дешевих. Адже, на превеликий жаль, переважна більшість батьків не має змоги відправити своїх малюків до привітної бабусі у найближче село, яка годуватиме їхніх «чад» ранковим парним молоком та дерунами-пляцками. А тим паче – вирушити із сім’єю в гори чи на море… Надто вже дорого. До того ж після тижневої поїздки знову виринає настирна дилема «що дитині робити у місті протягом усього літа»?!

Оздоровчі табори – одна із цілком непоганих ідей на кшталт «чим би зайняти свою дитину влітку протягом трьох тижнів». Наразі на Буковині діє 12 таких таборів, і вони вже з середини червня розпочали свою роботу.

– Через фінансову заборгованість не працює поки що табір «Золотий колос», що в Сторожинецькому районі, а в таборі «Лісова казка», який знаходиться в Новодністровську, зараз ще тривають ремонти – там перебудовують лінію енергопостачання, можливо, вже до другої зміни табір відновить свою роботу, – каже Дмитро ДОРОШ, начальник гуманітарного відділу Чернівецької обласної ради профспілок. – Проте в 12-ти інших буковинських оздоровчих таборах вже розпочалася перша зміна. Путівка в дитячий табір на Буковині коштує в середньому дві тисячі гривень, найдорожча – біля трьох тисяч – у табір «Буковинське орлятко», що в селі Глибочок Сторожинецького району. Путівка забезпечує дітям харчування, культурно-масові заходи, до її вартості входить медичне обслуговування, господарські витрати та зарплата працівників табору…

Зростання вартості путівки (торішнього літа вона коштувала приблизно півтори тисячі гривень) пов’язане передусім зі зростанням цін на продукти харчування. Проте, для дітей пільгових категорій путівки надаються за певний відсоток вартості чи взагалі безкоштовно (діти-сироти, діти-інваліди). До речі, до пільгових категорій належать також і обдаровані діти – відмінники, переможці олімпіад, різноманітних мистецьких, музичних та інших всеукраїнських та міжнародних конкурсів.

За кошти Чернівецького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності цього року планується оздоровити понад 5 тисяч дітей. На це виділено 5 млн. 25 тис. гривень.

– Уже в червні в таборах області оздоровлюється понад 1600 дітей, – каже Наталія КУШНІРЮК, завідувач відділу оздоровчих заходів фонду. – Тривалість зміни – 21 календарний день, затверджені граничні норми витрат на харчування, лікування і культурне обслуговування в сумі 38 гривень на один людино-день. Тобто, це 798 гривень, які фонд частково сплачує за путівки, які надаються усім дітям застрахованих осіб. Решта коштів може надходити від державних, обласних, місцевих бюджетів, профспілок та підприємств, або ж батьки самі можуть доплатити потрібну суму. В основному ми працюємо з управліннями сім’ї та молоді й освіти. Профспілка також активно перераховує кошти, зокрема університет закупив цього року путівок на 70 000 гривень (тобто, проплатив другу частину путівки), профспілка підприємства «Трембіта» – на 25 000. Хотілося, щоби підприємства більше звертали на це увагу, адже виділити хоча би 5 000 гривень (тобто, оздоровити п’ятьох дітей) – зовсім не важко. Виділених фондівських грошей – предостатньо, і ми навіть боїмося, щоб вони в нас не залишилися…

Приватні підприємці також можуть оздоровлювати дітей у буковинських таборах. Для цього їм потрібно сплачувати внески до фонду соціального страхування (якщо вони їх не сплачували).

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *