Як правильно провести страсний тиждень

Funny little rabbit among Easter eggs in basket

Напередодні Великодня багато господинь і господарів задаються питанням, коли пекти паски і фарбувати яйця, адже у Страсний тиждень існує безліч заборон.

Найсприятливішим днем для випікання пасок і фарбування крашанок є Чистий Четвер. Дехто вважає за краще пекти паски у Страсну п’ятницю. Кажуть, якщо цього дня спекти паску, вона ніколи не зіпсується, не покриється цвіллю та буде володіти цілющою силою у позбавленні від хвороб, вбереже будинок від стихійних лих.

Конкретного дня, в який існувала би заборона на випікання пасок, немає. Однак Страсна п’ятниця та Велика субота вважаються скорботними днями, і в ці дні працювати заборонено. Якщо ж вирішили спекти паску в п’ятницю, то робити це краще після 15:00. Саме у цей час Ісуса розіп’яли на хресті. На початку приготування потрібно прочитати молитву “Отче наш”, а потім сказати “Господи, благослови” і починати замішувати тісто.

Кожен день Страсного тижня називається Великим – за значущістю подій. Особливо важливими вважаються останні 3 дні перед Великоднем. Зокрема, у Чистий четвер заведено вставати до сходу сонця, вмиватися, прибирати оселю й готувати частування на Великдень – фарбувати яйця, пекти паски.

У Страсну п’ятницю заборонялося працювати. Говорили, що в цей день “пташка гнізда не в’є”. Також у Страсну п’ятницю піст особливо суворий, оскільки це найскорботніший день Страсного тижня, в який згадують хресні муки і смерть Ісуса Христа.

Велика субота – це день спокою та спогадів про перебування Христа у гробі. У храмах проходить освячення великодніх страв. А в Єрусалимі відбувається церемонія сходження Благодатного вогню.

Воскресіння Христове православні християни святкуватимуть цьогоріч 28 квітня.

За церковним уставом, у Страсний тиждень не можна їсти скоромну їжу. До неї відносяться всі продукти тваринного походження: м’ясо та м’ясні продукти, яйця, молоко і молочні продукти (сир, вершкове масло, сир, сметана, кефір, йогурт), здобна випічка, кава, шоколад, алкоголь. Крім того, харчування у Страсний тиждень Великого посту виключає рибу, рибні продукти і рибну ікру. Віруючим рекомендовано обмежити кількість споживаної на добу їжі.

У Страсний тиждень вживають страви за днями: У Великий понеділок з їжі дозволяються тільки сирі овочі та фрукти, а також хліб із водою. Дозволяється додавати до раціону горіхи і насіння. У Великий вівторок харчуватися дозволено також сирими овочами, фруктами, хлібом і водою. Велика середа — сухоїдіння триває. Великий четвер — із дозволених для тих, хто поститься, продуктів — сирі овочі та фрукти, хліб і вода. А ось у Страсну або Велику п’ятницю від їжі рекомендується відмовитися, оскільки це найскорботніший день Страсного тижня, в який згадують хресні муки і смерть Ісуса Христа. Багато віруючих також не їдять і у Велику суботу.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *