Невтішний прогноз:  Що ми дізналися про зміни клімату 2018-го?

  1. Коли рекорди шкідливі:2018-го у багатьох країнах викиди вуглекислого газу сягнули рекордів: США збільшили викиди на 2%,Китай – на 4,7%, і аж на 6,3% – Індія.

2.Прогнози експертів лякають. У доповіді Міжурядової групи експертів говориться, що обмеження глобального потепління 1,5 градуса Цельсіявище за до індустріальну температуру потребує безпрецедентних змін і глобального зниження викидів парникових газів до нуля (!) до 2050 року. Збільшення середньої температури на планеті на 2 градуси від до індустріальних показників призведе до посух, повеней, підйому рівня моря, вимирання видів, голоду й екстремальних погодних подій.

  1. Зміни клімату прикро впливають на людське здоров’я. Медичний журнал«TheLancet» повідомив, що 51% міст в усьому світі втратить безпеку інфраструктури охорони здоров’я. Доповідь «Сountdown 2018»(Зворотний відлік 2018) також зазначає, що забруднення повітря від вугільних електростанцій призведе до 460 000 смертей щороку.
  2. Кораловим рифам загрожує знищення. Якщо температура планети підніметься на 2 градуси Цельсія вище за до індустріальні показники, 99% коралових рифів загинуть. Якщо зростання температури вдасться втримати в 1,5 градуса, планета втратить 70-90% рифів.
  3. Ураган «Гарві» утворився саме через зміни клімату. Дослідження науковцівНаціонального центру атмосферних дослідників у Штатах напряму пов’язує руйнівну силу «Гарві»з високим вмістом тепла в океані, спричиненому змінами клімату.
  4. Нинішнім ураганам не вистачає шкаливиміру. ТімотіГолл з Інституту космічних досліджень Ґоддарда запропонував додати до шкали Саффіра-Сімпсона, за якою оцінюється сила ураганів, шосту категорію. До кінця століття швидкість ураганних вітрів може сягнути 370 км/год.
  5. Нинішнього зниження викидів парникових газів замало.Прірва між нинішнім рівнем викидів парникових газів і рівнем, потрібним для стримування глобального потепління, зростає. Тільки 6 з 20 найбільших економік світу йдуть правильним шляхом до цілей, установлених Паризькою кліматичною угодою, скорочуючи обсяг викидів парникових газів. Пасуть задніх у цьому питанні Аргентина, Австралія, Канада, Євросоюз, Корея, Саудівська Аравія, ПАР и США.
  6. Люди знищують планету швидше, ніж вона відновлюється. Дата Світового дня екологічного боргу обчислюється щороку. Це дата, на яку кількість використаних людиною відновних ресурсів починає перевищувати той обсяг, який Земля здатна відтворити. 2018-го ця дата припала вже на найбільш ранній термін за всю історію – 1 серпня. Тобто трохи більше як за півроку люди спожили річний запас. Нагадаємо, 1970-го Світовий день екологічногоборгу відзначали наприкінці грудня, 1988 року – 15 жовтня.
  7. Оціненізусилля 60 країн щодо уповільнення змін клімату. Показник ефективностіу боротьбізі змінами клімату за 2018 рік оприлюднений у грудні. У списку60 країн, що скорочують викиди та використовують зелену енергію, передують Швеція, Марокко, Литва, Латвія й Велика Британія. Найнижчі оцінки отримали Тайбей, Корея, Іран, США й Саудівська Аравія.
  8. Світ нагрівається.2018-й, швидше за все, буде четвертим за рівнем високої температури роком за всю історію. 2015, 2016 и 2017 роки також входять до списку найтепліших. За останні чотири роки середня температура планети зросла на 0,9 градуса Цельсія.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *