2019: Плюси й мінуси законодавчих новацій

Новорічної пори, окрім радісних моментів, родинних та особистих, усім нам дуже важливо дізнатися, в який бік змінилися правила, за якими ми всі житимемо у новому році. Чому плюси й мінуси? Бо дуже часто нам подають за позитивне – й навіть як завоювання – те, від чого наше життя щонайменше не покращується…
Ми вже знаємо, що рік пройде під знаком спершу президентських, потім парламентських виборів. А що крокуватиме поруч з нами попри вибори?

Прожитковий мінімум
Одна з величезних загадок, яку нам щороку видає влада. Ніхто з пересічних українців не знає, звідки беруться ці цифри, як вони обчислюються, на що цього мінімуму має вистачити, чому саме такі дати вибрані для його змін – але від нього залежать деякі соціальні виплати, отже, знайомтеся:
Для дітей віком до 6 років: від 1 січня 1626 грн, від 1 липня – 1699 грн, від 1 грудня – 1779 грн.
Для дітей віком від 6 до 18 років: від 1 січня – 2027 грн, від 1 липня – 2118 грн, від 1 грудня – 2218 грн.
Для працездатних осіб: від 1 січня – 1921 грн, від 1 липня – 2007 грн, від 1 грудня – 2102 грн.
Для осіб, які втратили працездатність: від 1 січня 2019 року – 1497 грн, від 1 липня 2019 – 1564 грн, від 1 грудня 2019– 1638 грн.
Зарплати та інфляції
Чи збагатилися ми за рік що минув? Кожна родина має на це власну відповідь, але глава Кабміну запевняє, що середня зарплата у країні зросла до 10 тис. грн. Тобто, отримуючи мінімалку, українці мають тішитися, що в когось таких мінімалок, скажемо так, – багато.

Від 1 січня бідолашна мінімалка зросте на 12% – до 4173 гривень, а середня зарплата, за прогнозами урядовців зросте до 10100 грн. Порадіємо за тих?

Одним з важливих чинників зростання зарплати експерти вважають загрозливе зростання трудової міграції. Тобто те, що працездатні українці масово покидають країну, має підштовхнути роботодавців на збільшення зарплат?

До того ж існує ще різниця між зарплатою реальною і номінальною, і перша з них зростає набагато повільніше, ніж друга. Натомість інфляція за підсумками року виявилася вищою від прогнозованих 7,4% і становить приблизно 10,1%, хоча остаточні цифри можуть виявитися ще вищими. Тут навіть дивуватися не доводиться, бо піднімаючи планку мінімальної зарплати, водночас піднімають і рівень інфляції: роботодавець зовсім не хоче платити більше, не піднімаючи ціну товарів та послуг.

І «вишенька на торті» для тих же роботодавців: від 1 січня значно зростають штрафи для роботодавців. За використання тіньової праці 2018-го платили 111 690 грн, то тепер платитимуть 125190 грн. Знову ж таємницею залишається сума і на що вона піде.

 

Пенсії та їхнє осучаснення
Від 1 січня збільшена мінімальна пенсія для майже 2 млн українців, які досягли 65-річного віку і мають 35 років страхового стажу, але в них була невисока зарплата.

У зв’язку з підвищенням мінімальної зарплати мінімальна пенсія зросте на 172 грн і становитиме 1669 грн. Не поспішайте мріяти, на що ви витратите ці 172 гривні. Бо насправді підтягуються зовсім низькі пенсії, а  до трохи більших додають 3-8 гривень з копійками.

Вже у січні обіцяють перерахувати пенсії військовим пенсіонерам – приблизно півмільйона з них отримають підвищення на 25% (близько 750 грн).

Підвищенням у березні обіцяють ощасливити 10 мільйонів пенсіонерів. І від цього моменту розмір пенсій переглядатимуть щороку автоматично за новою формулою з урахуванням 50% інфляції (яку мають точно вирахувати до березня) та 50% зростання середньої зарплати. Пенсіонери нинішні майже цілком заробили свій стаж ще радянської пори. На що пішли їхні податки (не кажучи вже про заощадження, які вони все життя збирали «на чорний день»)? Нинішня влада не вважає себе відповідальною за зубожіння свого народу.
Монетизація субсидій
Тепер субсидії будуть виплачувати живими грошима. Зараз ця допомога автоматично вираховується від повної вартості комунальних послуг. Новим отримувачам субсидій на послуги ЖКГ гроші перераховуватимуться в Ощадбанк. Для цього буде створений спецрахунок, кошти з якого можна буде перевести лише на рахунки, зазначені під час звернення за субсидією. Після закінчення опалювального сезону зекономлені кошти, якщо такі залишаться, можна буде перевести на звичайний рахунок і використати їх за бажанням. За розрахунками уряду, до жовтня всі субсидіанти перейдуть на монетизовані субсидії.
Ріст тарифів на «комуналку»

Кількість тих, кому буде необхідна допомога від держави, може зрости: в результаті здорожчання газу на 23,5%. Відповідно подорожчають опалення і гаряча вода, водночас суми у платіжках для різних областей будуть різнитися. І це потягне за собою інфляцію:  зростання цін на інші товари та послуги. У травні заплановано ще одне підвищення ціни на газ, яке буде тривати до повної синхронізації з ціною для підприємств, чого нібито вимагають західні кредитори. Набере в ціні й електроенергія – на 22,5%. Та й послуги споживачам надаватимуть дві окремі компанії – оператор розподільних систем і постачальник.Отож  зміниться і звичний формат «платіжок».

Про плюси й мінуси новацій в інших сферах чекайте в наступних числах «Версій».

Дмитро ЦАРЕНКО, Інтернет-оглядач «Версій»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *