«ВАШОГО СИНА НАПРАВИЛИ НА ОБСЕРВАЦІЮ…»

Про шахрайські схеми навколо коронавірусу

Вкотре переконуємося, що найбільш мобільна й винахідлива частина нашого суспільства – шахраї. Нині вони створили нові способи, щоби видурити гроші або інформацію про банківські картки. Фінансовий портал finance.ua зібрав найпоширеніші під час карантину «винаходи» шахраїв.

Фейкові продажі «протикоронавірусного». Дезінфектори, маски, ліки, вакцини, рукавички тощо. Товари, що пропонуються, можуть бути підробленими або й зовсім не існувати. Головне, не поспішайте з передоплатою.

Виявлення коронавірусу «на районі». Шахраї відправляють через месенджер, на пошту або СМС посилання, яке нібито дозволить переглядати онлайн кількість заражених на вашій вулиці або у вашому домі. Коли ви встановите додаток, файли на телефоні або комп’ютері блокуються, а за їхнє відновлення вимагають викуп.

Фейкові онлайн-сервіси: онлайн-курси заробітку на дому, консультації сімейного лікаря, сервіс для оплати комуналки на дому, фітнес і тренування, онлайн-кінотеатри й безліч інших. Якщо джерело вам невідоме, майже у 100 відсотках випадків – це шахраї. Користуйтеся перевіреними сервісамии, сайтами й додаткамии банків або фінансових компаній.

«Вашого сина відправили на обсервацію». Це адаптація під COVID-19 відомої схеми «Ваш син у поліції». Самоізольованим літнім людям дзвонять з новиною, що їхня дитина інфікована і відправлена на обсервацію. Від імені лікарів пропонують дорогу сироватку або диктують номер карти, на яку треба переказати гроші за лікування.

Перевірка даних під час карантину. Теж модифікована схема. Шахраї телефонують від імені співробітника банку, що потрібно через карантин уточнити дані власників карток. Так виманюються реквізити карти, банківські СМС-коди та інформація для ідентифікації особи в банку.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *