ХІ відкрита навчально-практична конференція «Я – Земля» у Вашківецькій школі

27 квітня 2017-го у Вашківецькій загальноосвітній школі І-ІІІ ст. відбулася ХІ щорічна відкрита навчально-практична конференція «Я – Земля». Девіз конференції цього року: «У кожній людині є сонце, тільки дайте йому світити. Талановиті діти України». Конференція присвячена Міжнародному Дню Матері-Землі. Гостями конференції були учні Чернівецької гімназії №2.

Проблематика конференції:
Розвиток творчої активності учнів у галузі інформаційних технологій;
Формування екологічної культури особистості засобами телекомунікацій;
Виховання духовної культури та патріотичних почуттів громадянина України.

Телекомунікаційний дослідницький проект «Я – Земля» був започаткований ресурсно-методичним центром «Сучасна школа» ще у 2000 році і координувався співробітниками лабораторії екологічного виховання Інституту проблем виховання АПН України.
Школи-учасники цього проекту і зараз продовжують самостійно працювати у цьому проекті, визначивши екологічні проблеми свого регіону. Однією з засновників конференції “Я -Земля” є Ольга Георгіївна Усик, вчитель математики і інформатики Вашківецької школи.
Я – Земля!
Я існую дуже давно. Найрозумніше з творінь – Людина – не виправдовує моїх сподівань. Далеко не завжди її вчинки розумні. Вона знищує те, без чого не може існувати – єдину можливу основу життя – планету Земля і називає це «екологічною кризою». Смертельні хвороби нестерпним болем розривають мене:
· Забруднення техногенними речовинами
· Радіоактивне забруднення
· Скорочення лісів
· Опустинювання земель
· Кислотні опади та смоги
· Парниковий ефект
· Порушення озонового екрану
· Порушення екологічний функцій океану
· Зменшення біологічної різноманітності.
Через нерозумне господарювання страждає й людство, відчуваючи нестачу сировинних і енергетичних ресурсів. Поширюються захворювання людей. Навколо мене кружляють у Космосі штучні супутники. Мене обплутали тенетами газо- і нафтопроводів, електричних і телефонних мереж…
Я – Земля – звертаюсь до всіх, хто мене чує!
Юний друже, допоможи мені!
Врятуй і себе!

Директор Вашківецької ЗОШ Н.К.Бучацька відкриває конференцію.
Чернівецька область, особливо її Карпатський регіон, здавна славиться багатствами свого рослинного та тваринного світу. Значні лісові масиви, сотні малих річок, озер і ставків, чималі площі луків і полонин створюють належні умови для збереження біологічного різноманіття.
Однак на сьогодні незадовільним є стан вирішення питань збирання, транспортування, утилізації та знешкодження побутових відходів, визначення території для складування, зберігання та розміщення відходів. Особливе занепокоєння викликає те, що часто утворюються несанкціоновані звалища побутових відходів. Це може призвести до виникнення надзвичайних епідемічних ситуацій.
У ці дні всі ми згадуємо жертви катастрофи на Чорнобильській атомній станції, найбільшої техногенно-екологічної катастрофи сучасності, що сталася 31 рік тому.
Загадили ліси і землю занедбали.
Поставили АЕС в верхів’ї трьох річок.
То хто ж ви є, злочинці, канібали?!
Ударив чорний дзвін. І досить балачок.
В яких лісах іще ви забарложені?
Що яничари ще занапастять?
І мертві, і живі, і ненароджені
Нікого з вас довіку не простять!

© Ліна Костенко

Учні обговорювали питання і ролі лісів у підтримці водного балансу в умовах Українських Карпат. Протягом останніх п’яти років по всій Україні розгорнулося масове будівництво нових та відновлення старих міні-гідроелектростанцій. Це викликало опір екологів, туристів та місцевого населення, які розгорнули широку громадську кампанію проти будівництва. На Дністрі планують збудувати каскад із шести гідроелектростанцій. Суто адміністративно проект зачепить три області: Івано-Франківську (1 ГЕС), Тернопільську (4 ГЕС) та Чернівецьку (1 ГЕС).
Взагалі, в цивілізованих країнах “бум” малих ГЕС вже минув. Декілька років тому Європейська асоціація малої гідроенергетики ESHA робила комплексне дослідження у всіх країнах ЄС. Мовою оригіналу: “However, according to theeuropean-small-hydropower-association (esha) the current situation of small hydropower development in many EU-27 member states can be described as survival rather than development” (“Згідно з європейською асоціацією малої гідроенергетики поточну ситуацію з малою гідроенергетикою в багатьох країнах ЄС-27 можна описати як виживання, аніж як розвиток”).
А щодо альтернативи, то не треба вигадувати велосипед. У всьому світі енергозбереження є пріоритетом.


Усвідомлюючи складність і масштабність проблем у сфері охорони довкілля, учасники конференції зазначили: активна позиція громадян часто стає визначальною для розв’язання екологічних проблем і є одним із важливих чинників дієвості громадянського суспільства. Ефективне розв’язання проблем охорони навколишнього середовища передбачає також розуміння кожним громадянином своєї відповідальності, причетності до збереження довкілля. Екологічна політика в державі не може обмежуватися лише роботою профільного міністерства – вона включає також об’єднання зусиль громадян, усього суспільства щодо збереження природних ресурсів задля майбутніх поколінь і подальшого розвитку нашої держави.
Учасники конференції були нагороджені дипломами і цінними подарунками.

Наступну конференцію учасники вирішили провести на березі річок Прут – Черемош: прибрати береги річок.

А на завершення конференції вашківецькі учні запросили гостей відвідати Музей “Маланка – Вашківецька Переберія”. Екскурсію музеєм провела Оксана Юріївна Єленюк, вчитель початкових класів Вашківецької школи.

Дякуємо організаторам і учасникам конференції за цікаву дискусію, обмін ідеями та думками, збагачення досвідом.
До наступної конференції у Чернівцях!

Більш детальний фотозвіт конференції за посиланням – ХI ВІДКРИТА НАВЧАЛЬНО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «Я – ЗЕМЛЯ»

Тетяна Спориніна, 27.04.2017
Чернівці-Вашківці,
фото автора, Іллі Сутаєва та Ростислава Гиршвельда

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *