Український олігарх Валерій Хорошковський придбаває бізнес російського “Сбербанку” в Україні

Український олігарх Валерій Хорошковський, екс-голова Служби безпеки України, який з 2013 року проживає в Монако (Франція) завершує операцію з придбання бізнесу російського “Сбербанку” в Україні.

Про це повідомили два джерела – банкір і чиновник, близький до НБУ.

Угода повинна бути повністю закрита в першому кварталі 2018 року.

У вересні 2017 року заступник голови Національного банку України Катерина Рожкова повідомила, що на купівлю російського “Сбербанку” в Україні з’явився новий претендент-нерезидент, не уточнивши ніяких даних про покупця.

“Це нерезидент України. Повноцінний пакет ще не поданий, є лист про наміри. Ми зустрічалися з ним, він озвучив моменти, які нас турбують – зобов’язання “Сбербанку” перед материнським банком”, – сказала Рожкова.

Валерій Хорошковський вступив в переговори влітку 2017 року, після того, як регулятор 28 липня офіційно прийняв рішення відмовити в узгодженні придбання істотної участі Саїду Гуцерієву і Григорію Гусельникова в ПАТ “Сбербанк”, а Максиму Мікітасов і Павлу Фуксу – в ПАТ “Промінвестбанк”.

З огляду на репутаційні ризики передбачається, що покупець змінить назву фінустанови. Щоб повністю піти від асоціацій з “Сбербанком Росії”, буде змінено також головний офіс, зараз він перебуває на вулиці Володимирській біля Золотих воріт і перенесений на Печерськ. Для цих цілей буде викуплено будівлю Національної академії аграрних наук на вул. Омеляновича-Павленка, 9 (колишня Суворова). Переговори про покупку структурами Хорошковського цього триповерхового особняка – одного з найбільш знакових будівель в Києві, також знаходиться на завершальній стадії (за іншими даними – вже завершені).

Довідка: російський “Сбербанк” заявив про вихід з українського бізнесу, представленого львівським VS Банком і “Сбербанком” в Україні на початку року. Домовленість про продаж VS Банку була досягнута кілька місяців тому.
27 березня “Сбербанк” оголосив про продаж 100% акцій української “дочки” консорціуму інвесторів, куди увійдуть Norvik Banka (належить бізнесменові Григорію Гусельникову) і син власника нафтової компанії “Русснефть” Михайла Гуцерієва Саїд. Пізніше заступник голови НБУ Катерина Рожкова заявила, що латвійський Norvik Banka був виключений як структурна одиниця з угоди з купівлі українського “Сбербанку”.
28 липня комітет з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду платіжних систем НБУ відмовив в узгодженні цієї угоди.

Валерій Хорошковський – екс-перший віце-прем’єр України, колишній власник медіа-холдингу ІНТЕР.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *