Переселенцям заборонено брати участь в місцевих виборах, – Верховний суд

Верховний Суд постановив, що внутрішньо переміщені особи (ВПО) не мають права брати участь у місцевих виборах. Про це йдеться в повідомленні прес-служби суду, передають Українські Новини.

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду вказав, що право участі у місцевих виборах є тільки у тих громадян України, які постійно проживають на відповідній території і мають реєстрації постійного місця проживання на території відповідного села, селища, міста. Суд розглянув касаційну скаргу, в якій позивач – переселенець просив визнати незаконним рішення власника Держреєстру виборців про відмову в задоволенні заяви про зміну виборчої адреси в реєстрі, та просив зобов’язати відповідача внести такі дані згідно з відомостями про місцезнаходження позивача як ВПЛ.

Наголошується, що позивач звернувся до відповідача з заявою про включення його до списку виборців на місцевих виборах і отримав відмову, обгрунтовану тим, що позивачем не представлені документи, що підтверджують його приналежність до місцевої територіальної громади, а довідка про реєстрацію ВПЛ взагалі не була врахована при розгляді даної заяви.

Верховний Суд погодився з позицією власника Держреєстру виборців на тих підставах, що право голосу на виборах депутатів міської ради, вибори міського голови мають громадяни України, які належать до відповідної територіальної громади і проживають у межах відповідного виборчого округу. Виборча адреса виборця визначається за зареєстрованим місцем проживання та адресою проживання виборця відповідно до закону “Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні”. Водночас місце прописки не має бути тимчасовим. Таким чином, відповідно до ч. 1 ст. 5 закону “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб” довідка про взяття на облік ВПО засвідчує його місце проживання тільки на певний період, тобто це не постійне, а тимчасове проживання на відповідній території. Верховний суд вирішив, що така реєстрація не може служити підставою для отримання права участі на місцевих виборах на цій території.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *