Із іскри – полум’я

У країні загалом, як і в області, тривають масові акції протесту проти ухваленого Верховною радою Податкового кодексу. Які ж, власне, претензії в українських підприємців (до речі, серед них – не лише «базарники», як це намагаються подати їхні опоненти) до цього варіанту Зводу податкових законів?

Як новий Податковий кодекс «покращуватиме» життя українським підприємцям:

▪ Істотно скорочує кількість видів діяльності, які надають представникам малого бізнесу право платити єдиний податок і використовувати спрощену систему оподаткування.

▪ Зменшує верхню межу річного обороту, в межах якої фізичні особи-підприємці мають право користуватися «спрощенкою», від 500 до 300 тис. грн.

▪ Запроваджує введення касових апаратів для ринкової торгівлі: тепер без них на базарі не можна буде продати навіть пари шкарпеток.

▪ Збільшує ставку єдиного податку утричі – від 200 до 600 гривень. У результаті, за словами підприємців, вони змушені будуть підвищити ціни у 1,5-2 рази.

▪ Зменшує кількість найманих робітників, які одночасно можуть працювати на підприємця-спрощенця від 10-ти до 2-х.

▪ Максимально розширює повноваження податківців, які відтепер зможуть забирати у бізнесменів майно навіть без рішення суду.

«Буржуазно-демократична революція»: протест проти нового Податкового кодексу як проти політичної категорії. Це питання про те, яку модель економіки вибере Україна: європейську, буржуазно-економічну, зі справедливим правосуддям, легітимною податковою системою, рівністю можливостей чи модель авторитарного, монополістичного, чиновничого капітализму с привілеями для олігархів, «приватизованими» судами, оброчною податковою системою і обмеженими можливостями.
В. Карасьов, директор Інституту глобальних стратегій

Підприємці:

Валерій Бордіян, директор громадської організації «Асоціація ринків Буковини»:

– У Кабінеті Міністрів чомусь вирішили, що ми не платимо податок. Кожен, хто працює, платить податок фіксований чи за спрощеною системою. За новим кодексом звужується річний обсяг, з яким можуть підприємці працювати, скорочується кількість найманих працівників, змінюються ставки.

Та річ навіть не в них: підприємці готові платити стільки, скільки треба. Ми готові платити, але має бути диференціація, щоби це не було на шкоду бізнесу. Та найбільше людей лякає посилене адміністрування контрольних органів.

Підприємці з оборотом понад 300 тисяч гривень повинні мати касовий апарат. У кого менше – зошит, де щодня треба записувати дохід, витрати тощо. І податкова за будь-якої неточності у веденні цих документів, навіть неусвідомленої, може штрафувати.

Наші контрольні органи ще й не вміють цивілізовано працювати. Нам кажуть, що треба йти до Європи. Але ж це стосується всіх – і влади, і контрольних органів. Усіх. У мене є гіркий досвід, коли ми працювали ще не за спрощеною системою, а за загальною, і будь-який інспектор приходив і просто знущався, прискіпуючись до кожної крапки й коми в цьому зошиті…

Влада: еволюція реакції

Президент В.Янукович на прес-конференції у Брюсселі пообіцяв зустрітися з підприємцями, щоправда, додавши: «Так, як вони хочуть, на 100% такого не буде». Після цього ж він назвав сотні тисяч страйкуючих в усій Україні ні багато, ні мало – «корупціонерами».

Прем’єр-міністр М.Азаров заявив 22 листопада під час українсько-бельгійського бізнес-форуму за участю принца Бельгії Філіпа, що «Влада не дозволить порушити досягнуту в країні стабільність під прикриттям акцій протесту проти Податкового кодексу» й розповів бельгійцям, що цей документ є «найліберальнішим у Європі».

Віце-прем’єр С.Тігіпко під час ефіру на одному з телеканалів на зауваження, що кодекс його авторства зробить підприємців жебраками, відповів словами професора Преображенського: «Не люблю пролетаріат». Цим сказано багато…

У відповідь молодіжна громадська організація в середу влаштувала театралізовану виставу перед КМУ за участі манекена Тігіпка, якому (манекену) була вручена сукня, щоб Сергій Леонідович міг втекти з України від повстання, як свого часу керівник Тимчасового уряду Росії Керенський …

Місцева влада. Сприйнявши таку установку як керівництво до дії, місцева влада також заявила вустами спочатку заступника голови ОДА М. Гайнічеру, а пізніше – й першого заступника голови ОДА Г. Галиця, що «не відповідатиме на тиск і ультиматуми людей, які порушують закон»:

«Чого домагаються своїми акціями під стінами мерії чи обласної ради, перекриваючи вулиці міста? Складається враження, що вони інспіровані задля задоволення власних інтересів невеликої частини підприємців, які звикли жити в тіні і не платити адекватні своїм доходам податки. Іншими словами, працювати лише на власну кишеню, абсолютно не переймаючись соціальною відповідальністю їхнього бізнесу перед громадою».

Перший віце-прем’єр А.Клюєв: уже коли верстався номер, стало відомо, що високопосадовець погодився із частиною вимог підприємців. Представники влади та підприємців погодили п`ять пропонованих змін до Податкового кодексу в частині спрощеного оподаткування.

За інформацією агенцій, зокрема, планується:

1) збільшити від 600 до 800 тисяч гривень максимальний щорічний дохід підприємців, які працюють на єдиному податку і використовують касовий апарат;

2) збільшити від 4-х до 5-ти кількість найманого персоналу;

3) відтермінувати на півроку (до 1 липня 2011 року) запровадження обов`язкового бухгалтерського обліку;

4) ввести амністію за залишками товару на 1 січня;

5) надати право фізичним особам – єдиноподатникам здавати в оренду житлові та нежитлові приміщення при обов`язковій сплаті податку з фізосіб.

Що стосується змін у сфері адміністрування податків і повноважень Податкової адміністрації, то найбільш конфліктні моменти в даний час розглядаються на нараді представників влади у першого заступника голови Адміністрації президента України Ірини Акімової.

Правоохоронці:

У суботу працівники київської міліції намагалися здійснити перепис учасників акції протесту підприємців під Верховною Радою. Про це повідомив депутат від БЮТ Михайло Волинець, передає УНІАН. За його словами, працівники міліції вимагали паспорти у мешканців наметового містечка. Однак, як повідомив Волинець, після втручання народних депутатів працівники міліції припинили такі дії.

Місцеві політики:

«Свобода»: Фракція «Свободи» в Чернівецькій обласній раді до сесії 19 листопада підготувала проект звернення депутатів облради до Президента України з вимогою ветувати Податковий Кодекс, прийнятий Верховною Радою напередодні 18 листопада та змусити уряд Азарова-Тігіпка жодним чином не допускати непродуманих дій, які можуть привести до суспільних катаклізмів і соціальних бунтів. Депутати обласної ради не підтримали внесення до порядку денного будь-яких питань, окрім обрання голови обласної ради.

«Батьківщина»: з тих же причини, що й «Свобода», не мала змоги винести свого проекту звернення до президента на сесію облради, тому прийняла звернення від фракції. У Зверненні, серед іншого, зазначається: «Наша думка щодо цього кодексу цілком збігається з оцінками, які дали йому самі представники малого підприємництва. «Батьківщина» вважає, що реформа податкової системи повинна розпочатися з великого капіталу, який більшу частину доходу тримає в тіні та знімає з себе соціальну відповідальність за добробут суспільства». Фракція закликає ухвалювати кодекс «на основі широкого громадського обговорення».

Тиск:

Інформагенції повідомили, що в середу перевізників Львівщини масово викликали до ДАІ, де співробітники міліції вимагали від них не надавати транспорту для поїздок підприємців у Київ. В іншому разі, пригрозили правоохоронці, відкликатимуть ліцензії на здійснення пасажирських перевезень.

За словами члена національної координаційної ради підприємців України з дострокового припинення повноважень ВР Євгена Шаповаленка, який є куратором протестних акцій у Західному регіоні України, працівники ДАІ намагалися отримати від перевізників розписки про те, що останні не надаватимуть у ніч із 24 на 25 листопада автобусів для виїзду підприємців із Львівської області для участі у Всеукраїнській акції протесту підприємців у Києві біля Верховної Ради України, запланованій на 25 листопада.

«Більше того, працівники ДАІ вже забороняють давати автобуси під приватні екскурсійні тури в напрямку Києва», – зазначив Є.Шаповаленко. Він також повідомив, що перевізники західних областей України категорично відмовляються надавати автобуси для виїзду підприємців у Київ, побоюючись адміністративного тиску.

Чернівчани у столиці:

Арсеній Яценюк, лідер «Фронту змін», спілкуючись з пресою, зазначив, що «сьогоднішній день дуже символічний з огляду на те, як люди захищають свої права. Такого давно не було, коли мітинги не купують за гроші. Це справжнє волевиявлення, справжня свобода, напевно, перший раз після 2004 року».

Володимир Дорош, голова правління ГО «Інститут регуляторної політики», спеціально для «Версій», телефоном:

– Бізнес – це та соціальна група, яка чи не найбільше потребує стабільності в державі. І те, що бізнес піднявся, свідчить про велику віддаленість нового Податкового кодексу не лише від ідеалу, а й від реалій. Сьогодні можу сказати, що влада це визнала. Влада готова до переговорів, вона зрозуміла, що ми – серйозна загроза, що з нами треба рахуватися. Наразі ми визначили переговорну групу для зустрічей із представниками уряду. Налаштовані вимагати тільки президентського вето на ухвалений парламентом кодекс. Ми стаємо сильнішими.

Підготувала Маріанна Антонюк, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *