Чернівецька облрада – десята, міськрада – друга, ОДА – четверта серед місцевих органів влади України за доступом до публічної інформації

Протягом 2017-го року в рамках Платформи «Омбудсман+» громадські організації проводили Всеукраїнський моніторинг забезпечення органами місцевої влади доступу до публічної інформації. Громадські експерти оцінили рівень доступу до інформації в обласних державних адміністраціях, обласних та міських радах усіх обласних центрів України. Зокрема, перевіряли відповідність офіційних документів органів влади Закону України «Про доступ до публічної інформації», оприлюднення належної інформації на веб-сайтах і якість роботи з інформаційними запитами громадян – цю частину дослідження провів Центр «ЕЙДОС». Монітори з Центру демократії та верховенства права оцінювали організацію спеціального місця для роботи запитувачів з документами, можливість для запитувачів особисто подати запит, а в місцевих радах – ще й доступ для громадян на сесійні засідання.
Щодо Чернівецької області зафіксовані такі результати моніторингу
У міській раді Чернівців прийом запитів та облаштування спеціального місця для роботи запитувачів оцінено максимальними балами, доступ до засідань – у 5 балів із 6 можливих. Чернівецька міськрада посіла 2 місце серед міських рад.
У Чернівецькій ОДА організацію прийому запитів оцінено у 9 з 10 можливих балів, організацію роботи спеціального місця по роботі запитувачів з документами – у 5,5 балів з 6 можливих. Це 4 місце серед ОДА України.
Чернівецька облрада отримала 6,5 балів з 10 можливих за організацію прийому запитів, місце для роботи запитувачів оцінено у 3,5 з 6 можливих балів, а доступ на засідання – у 4 з 6 можливих. Вона на 10-му місці серед облрад України.
Найгірше, за результатами моніторингу, організоване розміщення матеріалів про діяльність влади на офіційних сайтах: на Буковині воно характеризується як хаотичне й безсистемне.
Довідково: Центр демократії та верховенства права (CEDEM) працює в громадському секторі України від 2005 року, спрямовуючи свої зусилля на розвиток незалежних медіа, підтримку громадських платформ і рухів, а також побудову правової держави в Україні.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *