Бюджет як дишло: на що завернув, те й вийшло? Або як у Суховерхові бюджетні гроші стали депутатськими

Для того, щоби скористатися державними грошима, зовсім не обов’язково їх поцупити. Нинішні спритники навчилися користуватися державним бюджетом як своїм майже ніжно, лагідно, не заплямивши, Боже спаси, кишеню чужими коштами. І все ж таки – у власних інтересах. Як-от сталося у Суховерхові, що на Кіцманщині, про що повідомив координатор громадського спостереження за виборами у Чернівецькій області Тарас ПРОКОП.

 

Офіційно: В суботу, 21-го жовтня, в с. Суховерхів відбулося відкриття оновленої вул. Шкільної, на ремонт якої були виділені кошти з державної субвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій.

 

«Версії» зазвичай не переказують про перерізання стрічечки там чи сям, але тут присутність нардепа Івана Рибака й кандидата на посаду голови Кіцманської ОТГ – чинного міського голови Кіцманя Сергія Булеги – обставина знакова. Бо саме на відкритті оновленої вулиці Шкільної Іван Рибак представив кандидата як майбутнього голову. Незважаючи на те, що вибори 29-го жовтня тільки мають відбутися. Погодьтеся, що така підміна понять у людини, яка кілька років займається політикою на рівні Верховної Ради України, обмовкою бути не може. Швидше, звичка до того, що волевиявлення громади – справа наживна. Більше того, усі розуміють, що така заява з вуст нардепа – потужний важіль впливу на це волевиявлення. А нардеп Іван Рибак скористався ще й можливостями соцмережі Фейсбук для поширення отакої радісної інформації:  

«Сьогодні у Суховерхові, що на Кіцманщині, подвійне свято. Учні та вчителі Суховерхівського ЗНЗ відзначають ювілей – 130 років першої писемної згадки про сільську школу. Друге – це завершення капітального ремонту 1-ї черги вулиці Шкільної, на якій розташовані не тільки школа-ювіляр, а ще й дитячі ясла-садок. Тож разом із майбутнім головою Кіцманської ОТГ Сергієм Булегою та найменшими вихованцями садочка урочисто відкрили оновлену вулицю, що повністю викладена бруківкою».

Громадський діяч пан Прокоп робить з цього слушний висновок: «Таким чином, народний депутат подав виборцям недостовірну інформацію та використав державну програму для агітації за свого одно партійця».

Чому ж інформацію п. Рибака кваліфікують як недостовірну? Як роз’яснює радниця з юридичних питань Громадянської мережі «ОПОРА» Ольга Коцюруба, субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів соціально-економічного розвитку окремих територій розподіляються за Порядком, затвердженим Постановою Кабміну від 6 лютого 2012 р. Вже після початку виборчого процесу в ОТГ до Порядку додано пункт 4-1, за яким нардепи можуть подавати пропозиції відносно розподілу субвенції між місцевими бюджетами за конкретними об’єктами. Тобто конкретно п. Булега на виділення субвенції вплинути не міг, своїх грошей не докладав, дорогу ні вручну, ні трактором не рівняв, бруківку не укладав і навіть не підносив…

І виходить, за висновками «ОПОРИ», що використання народним депутатом ефектів від надання соціально-економічної субвенції в цілях передвиборної агітації можна оцінювати як приховане використання бюджетного ресурсу і створення неконкурентних переваг для окремих кандидатів, що є порушенням ч.4 ст.4 Закону України про місцеві вибори, в якій йдеться про рівність прав і можливостей участі у виборчому процесі…

Невдячний все-таки в нас люд. Ну що вам треба? Вулицю зробили? – Зробили. Належні гроші на неї використали? – Так. Собі взяли щось? – Нібито ні. То чому б і не проголосувати за такого милого чоловіка, аби він і став очільником новоствореної ОТГ?

…А за Фрейдом – обмовка випадковою не буває: поміркуймо над цим.

Іван ДУПА, правдолюб «Версій»

 

За коментарями п. Прокопа звертайтеся:

тел.: +380954900504

email: prokoptar@gmail.com

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *