З нами чинитимуть рівно так, як ми це дозволяємо робити

Ситуація вимагає чесної розмови влади з народом – українці мають знати та розуміти, про що йдеться на перемовинах, чого вимагають від України та бути впевненими, що за їхньою спиною жодних угод не буде.

Про це пише у своєму блозі керівник аналітичного центру «Третій сектор», політолог Андрій Золотарьов.

Росія вже навіть не приховує, що головною метою її дій є примус України до виконання мінських домовленостей. У цю пастку країну завів Порошенко і досі нинішня влада не наважується вирватися з неї, – пише Золотарьов. –

Саме тому, виступаючи на Погоджувальній Раді, Юлія Тимошенко запропонувала, щоб свою позицію щодо Мінських домовленостей заявив парламент, який єдиний уповноважений виступати від імені українського народу. Зрештою, ні Верховна Рада, ні народ не давали своєї згоди на Мінські домовленості».

Саме парламент – зазначає Тимошенко – має визначити, що завершення війни та відновлення територіальної цілісності України можливі тільки на основі Будапештського меморандуму, який гарантував територіальну цілісність України.  Тим більше, що у разі ухвалення рішення про визнання Росія де-факто та де-юре вийде з Мінських домовленостей

«Показово, що про Будапешт почали згадувати не тільки американці, а й британці – міністр закордонних справ Британії Ліз Трасс кілька разів нагадала про нього під час візиту до Москви, – додає політолог. – Торкнулися цієї теми і на пресконференції міністрів закордонних справ Великої Британії та Росії.

Російська сторона в черговий раз заявила, що Україні треба безумовно і до коми виконувати «Мінськ». Коли Лаврову нагадали про Будапештський меморандум. він заявив, що Росія, анексувавши Крим, не порушувала меморандум, оскільки його підписували з легітимною владою України, а у 2014 році у нас нібито стався антиконституційний переворот та домовленості обнулилися. Дотримуючись цієї логіки, то і Порошенко президент нелегітимний, оскільки отримав владу незаконним шляхом. Проте Росія визнала президентом України Петра Порошенка, який прийшов до влади якраз внаслідок цього «перевороту» та підписала з ним мінські домовленості.

Нестиковки в логіці Лаврова очевидні. Якщо російська сторона виходить з позиції, що у нас був переворот, то президент нелегітимний, а мінські домовленості юридично нікчемні.

І тоді виправдано, що Україна відмовляється виконувати їх. Але якщо в Мінську Росія домовлялася з легітимним президентом, то тоді і зміна влади у 2014 році автоматично визнається легітимною. Відтак переговори з Росією щодо мирного врегулювання треба розпочинати з постановки питання про порушення Росією Будапештського меморандуму.

З такою постановкою завдання вирватися з пастки мінських угод, залишених Порошенком, буде простіше. Варто нагадати, що зараз йдеться вже не лише про Україну. Є ще глобальний аспект. Як до історії з Будапештським меморандумом поставляться в Ірані чи КНДР, інших країнах, які вирішили отримати ядерну зброю і яких умовляють відмовитися від цих намірів під «будь-які гарантії»?

https://blogs.korrespondent.net/blog/events/4447569/

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *