Голова ОДА спрямував матеріали на начальника Чернівецької митниці та Управління захисту економіки до НАБУ й отримав обшуки в родичів?

 

Вівторкові події в Чернівцях – обшуки у свата голови ОДА та його доньки, хоча остання, до слова, розлучена з чоловіком, – потрапили до сюжетів кількох центральних телеканалів. Резонансну подію прес-служба ОДА прокоментувала наступним чином:

 «До голови облдержадміністрації надійшли звернення від громадських організацій, у яких ішлося про вчинення злочинів у сфері службової діяльності керівником Управління захисту економіки в Чернівецькій області Департаменту захисту економіки НП України Іваном Тичиною та начальником Чернівецької митниці ДФС Миколою Салагором, передбачених Кримінальним кодексом України, стаття 364 (зловживання владою та службовим становищем), 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу), 367 (службова недбалість).

Вказане звернення, на виконання вимог Закону України «Про звернення громадян», голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук відправив у відповідні міністерства та НАБУ для перевірки викладених фактів і вжиття необхідних заходів.

«Не виключаю, що відправлені матеріали могли послужити причиною так званих «дзеркальних заходів» у вигляді обшуку в моєї доньки. Тим паче, що обшуки проводило Управління захисту економіки в Тернопільській області, мабуть, колеги вирішили заступитися за своїх», заявив голова облдержадміністрації О.Фищук.

Прикметно, що на одному з телеканалів ситуацію з обшуками коментував фігурант звернення громадських активістів керівник Управління захисту економіки в Чернівецькій області Іван Тичина, проти якого прокуратура відкрила кримінальну справу».

 

Оскільки резонансні звернення про зловживанря на митниці та в УЗЕ постійно робилися керівником ГО «Стоп-корупції» Миколою Петіченком, і матеріали якого саме й потрапили до губернатора, редакція звернулася до активіста за коментарем. Тим паче, що його визнали експертом від американо-європейського проекту у боротьбі з корупцією в Україні.

– Ми неодноразово намагалися передати керівництву виконавчої влади документи про зловживання на мільйони, чи навіть на мільярди гривень з боку чотирьох буковинських фігурантів, серед яких Салагор, Тичина тощо. Ми документально підтвердили шалене  збагачення протягом року роботи нового керівнка УЗЕ, який приїхав до нас із Луганська. Розкрили також схеми, що діють на митниці. Та передати ці документи було не так легко, – наголосив активіст. – Нарешті ми зареєстрували наше звернення і вручили його особисто в руки голові ОДА Фищуку. Іншого виходу, ніж передати їх до НАБУ, в нього не було. Відтак зрозуміло, що нинішні перевірки фірми його свата – це помста, – сказав Петіченко. – Більше того, я знаю всі фірми, які працюють із митницею. І скажу, що більше ніж на штраф фірма свата Фищука не тягне. Там – дрібниці. Натомість митниця знімає по півмільйона з кожної машини з товаром, особливо лісом. Недарма ж мене хотіли «купити» джипом, його безлімітною заправкою та іншими благами. Коли ж до Тичини приїжджав його начальник – директор департаменту захисту економіки Національної Поліції України, вони їздили на полювання і на відпочинок до Мигового, де Тичина придбав чимало земельних ділянок. Одна з них перейшла у власність директора департаменту, – наголосив Петіченко.

На запитання, чи може він усе це довести при потребі в суді, сказав, що у нього на кожне слово є документи й аудіо підтвердження.

Причетність же Фищука до лісових поборів через колишнього керівника Держлісомисливського управління Череватого, про які через деякі місцеві електронні ЗМІ заявив, за словами Петіченка, «кишеньковий борець з корупцією Лаврів», просто вигадка.

Зрештою, можна нагадати і те, що Фищук був із самого початку проти призначення Череватого на посаду головного лісівника області.

Одне слово, вимальовується не вельми моральна картинка…

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *