10 видатних українок, про яких ми не знаємо

Поклавши руку на серце: кого з видатних українок, уславлених у світі, ми знаємо? Може, згадаємо колишню чернівчанку Мілу Куніс або киянку Мілу Йовович. Ну, може ще лучанку Катерину Весницьку, яка стала принцесою Таїланду… Між тим, коли вибрати хоча б десяток таких жінок, серед них буде жінка-математик – лауреат премії Салема, аналогу Нобелівської в математиці, співачка Карнегі-Холлу, зірка Голлівуду, художниця-революціонерка, американська астронавтка … І всі вони заслуговують, щоби земляки ними пишалися й про них знали.

 

Дарія ВЕРБОВА. Всесвітньо відома канадська модель українського походження має зірку на Алеї слави в Торонто, співпрацює із найвідомішими брендами і входить до десятки найдорожчих моделей світу. У свої 35 підтверджує правдивість думки, що українські жінки – найгарніші.

Наталі ВУД, у дівоцтві Захаренко (1938-1981). Найвідоміша актриса Голлівуду 1960-х,  знана передусім за «Вестсайдською історією»: фільм увійшов до золотого фонду світового кіно. Тричі номінантка на «Оскар». Ім’я Наталі Вуд знає кожний, хто має справу з кіно.

Марина В’ЯЗОВСЬКА. Математичну освіту здобула в Києві, там же зробила перші кроки у серйозній науці, але потім жила й працювала в Німеччині. 2016-го вона розв’язала задачу, над якою вчені ламали голову ще з ХVII століття. За це вона отримала премію Салема (аналог Нобелівської), яку вручають лише одному вченому-математику на рік за видатні результати досліджень. Премію Математичного інституту Клея Марина отримала у 33 роки, вже як співробітниця Прінстонського університету. До речі, інститут Клея нагороджує саме за вирішення математичних проблем тисячоліття.

Cоня ДЕЛОНЕ (1885-1979). Всесвітньо відома Одеситка була революціонеркою в усьому: від абстрактного живопису до дизайну одягу й навіть автомобілів. Її революційний смак змінив історію французької моди 1920-х років. Перша жінка, чия персональна виставка пройшла в Луврі. Окрім полотен, Делоне  створювала театральні костюми, візерунки для тканин haute couture, першою відмовилася від вбрання з пишним пір’ям, намистом, блискітками і ввела моду на стримані прямі лінії та простий фасон.

Ольга КУРИЛЕНКО. Дівчина з Бердянська стала відомою французькою актрисою й моделлю. Найбільшої слави набула, коли здійснила мрію мільйонів жінок – посіла місце «дівчини Джеймса Бонда» у всесвітньовідомому серіалі. Також знімалась у відомих стрічках «Хітмен» та «Париж, я люблю тебе». У 2017-му, у віці 38 років,  була визнана найбагатшою жінкою Європи.

Анна СТЕН (1908-1993), зірка Голлівуду 1930-1950 років – за походженням киянка, справжнє ім’я її – Ганна Петрівна Фесак. Ніколи не приховувала свого українського коріння, До 1929 року знімалася в СРСР, дебютувала в стрічках «Дівчина з коробкою» та «Земля в полоні». У колишньому СРСР її іменували «еталоном краси радянської жінки». На початку 30-х емігрувала до США, продовжила акторську кар’єру в Голлівуді й протрималася серед зірок два десятиріччя. Знімалася також у Німеччині. Здобула світову славу.

Гайді-Марія СТЕФАНИШИН-ПАЙПЕР. Донька українця й німкені, які емігрували до США із Західної України, народилася у Штатах 1963 року  і 445-ою із землян побувала в космосі, причому двічі, загальною тривалістю 27 діб та ще й 5 разів виходила у відкритий космос. Вона брала безпосередню участь у підготовці команди «Колумбії», у складі якої був перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк, який нещодавно відійшов у вічність.

Сім’я Стефанищин-Пайпер ніколи не цуралася свого українського походження. Не забуваючи про свою батьківщину, батьки віддали дівчинку до дитячої організації. «Пласт».Коли ж Гайді-Марія стала знаменитою на весь світ – навідалась в Україну до «пластунів». Нині їй 55 років

 Анастасія ПЕТРИШАК. Обдарована скрипалька з Івано-Франківська виїхала до Італії у віці 11 років. Нині їй 24. Торік вона підкорила Європу, зігравши в залі Санта-Чечилія в Римі на скрипці «Il Cremonese» 1715 року роботи Антоніо Страдіварі. Свого часу саме на цьому інструменті грав сам Нікколо Паганіні, виконуючи свій концерт №1. Анастасія також виконала цей твір.  

 Антоніна ЧЕХОВСЬКА. 30-річна українська співачка підкорила світ своїм голосом, дебютувавши на знаменитій оперній сцені Carnegie Hall у Нью-Йорку. Антоніна співає кількома мовами, але не забуває про українську: після концертів вона завжди виконує фанатам пісні рідною мовою. Знавці називають її голос оксамитовим.

Катерина ЮЩЕНКО (1919-2001). Науковиця-кібернетик народилася у гетьманській столиці Чигирині, першою у світі новітньої пори створила мову програмування для комп’ютера. Доктор фізико-математичних наук, член-кореспондент АН УРСР, заслужений діяч науки, лауреат різних урядових премій, дійсний член Міжнародної академії комп’ютерних наук. За сорок років роботи в Інституті кібернетики ім. В. М. Глушкова НАН України нею створена широковідома в Україні і за кордоном наукова школа теоретичного програмування. В незалежній Україні нагороджена орденом княгині Ольги.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *