Здорове харчування: 5 ознак небезпечних харчових звичок

Харчові звички – це те, що ви їсте і в яких кількостях, а також – як ви це робите. Не варто плутати порушення харчових звичок із такими захворюваннями, як анорексія, булімія чи компульсивне переїдання. Хоча харчові звички також можуть бути дуже шкідливими.

Але їх простіше скоригувати, якщо свідомо підійти до харчування і до свого ставлення до нього. За допомоги експерта-гастроентеролога ми виділили 5 ознак того, що ваші харчові звички небезпечні.

Заміна фізичного голоду психологічним. Фізичний голод – це коли порожньо у шлунку, а в крові мало поживних речовин. Мозок отримує сигнал від внутрішніх органів і «вимагає» нагодувати організм. Існує ще один вид голоду – психологічний. Людина їсть за компанію, або заради смаку, або щоби відволіктися. Оце вже дуже погано: ви їсте, коли вашому організмові цього не потрібно.

Лікар Комова радить записати час і склад 15 останніх прийомів їжі й перекусів і проаналізувати, чому ви їли тим чи іншим часом. Це допоможе виявити зайву їжу і скоригувати харчові звички. Щоб боротися з жуванням, слід знайти собі заняття до душі. Коли людина чимсь зайнята, в неї не виникає бажання зазирнути до холодильника.

Порушений ритуал. Уже кілька десятків років лікарі кричать про те, що не можна їсти в компанії телевізора, книги, комп’ютера чи телефону. Через це порушується нюхальний та зоровий контакт з їжею і людина з’їдає зайве. Крім того, ферменти виробляються в меншому обсязі, уповільнюючи травлення. Що ж робити?

«Я раджу своїм пацієнтам починати від малого. Один раз на день сервірувати гарний стіл. Це допоможе організмові краще сприймати їжу. Поступово це увійде в звичку, і сидіти носом в комп’ютер, обнявши миску, вам більше не захочеться», – пояснює експерт.

Дієтичне мислення. Зараз у багатьох молодих людей спостерігається таке порушення харчової поведінки як дієтичне мислення. Простіше – люди з цією проблемою постійно шукають можливість обмежити харчування, щоби схуднути. А все закінчується зривами, стрибками ваги і гнітючим почуттям провини. Лікарі радять людям з дієтичним мисленням усвідомити, що людина поправляється від будь-яких надлишкових калорій. Тому важливо дотримуватися різноманітного раціону і не переїдати, щоби тримати себе у формі.

Винагорода у вигляді їжі. Це порушення – родом з дитинства: мами й бабусі як нагороду давали нам шоколадки чи готували щось смачненьке. Та лікарі порадять цю харчову звичку побороти. Як?  Повільно й плавно. Почніть замінювати шкідливі для фігури і здоров’я ласощі на більш здорові й нагулювати апетит. Згодом мозок відвикне від вашої багаторічної звички.

Правильне харчування. Одна з ознак харчових порушень – орторексія або «правильне харчування». Ні, нічого поганого немає у бажанні вивчати склад продукту перед покупкою і подбати про свій раціон. Однак, у деяких це вже переходить у серйозну заклопотаність, що навколо тільки шкідливі продукти і, врешті-решт, – у депресію,

Варто скласти список того, що вас найбільше турбує в харчуванні. Наприклад, бідна вітамінами їжа, натуральність, добавки тощо. Після чого прийти до лікаря і поговорити з ним. Він пояснить вам кожний пункт вашого списку і допоможе позбутися страхів перед ГМО, швидкими вуглеводами і харчовими добавками.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *