Захисти себе від туберкульозу!

24 березня від 2002 року, коли виповнилося 120 років відкриття Робертом Кохом мікобактерії туберкульозу, відзначається як Всеукраїнський день боротьби з туберкульозом. На жаль, нібито підзабута хвороба почала набирати нових обертів. 2008-го показник захворюваності в Україні становив уже 77,8 хворих на 100 тис. населення, далеко перейшовши епідемічний поріг.

Планетарна хвороба

Щороку в світі захворюють на туберкульоз 8,8 млн. чоловік і 2,5-3 млн. помирають.
Українців серед нових хворих 35 тис. і до 10 тис. – серед померлих.

Від початку епідемії з 1995 р. захворюваність на активний туберкульоз органів дихання зросла на Буковині на 34,6%, в т.ч. серед дітей на 27,4%, на бактеріальний туберкульоз – на 24,5%.

Туберкульоз не ліквідований у жодній країні світу. Третина населення земної кулі інфікована туберкульозною паличкою. В Україні це – найпоширеніша інфекція, яка посідає перше місце в структурі смертності людей від інфекційних захворювань.

Не обминула ця недуга й нашу область.

На Буковині 2009 року рівень захворюваності на активний туберкульоз органів дихання зріс на 5,8%, але смертність скоротилася на 27,5%. Вище обласного показника захворюваність тримається в Сокирянському, Герцаївському, Кіцманському, Заставнівському районах.

Лікуватися – важко. Легше вберегтися

Насамперед, це дотримуватися здорового способу життя:

  • раціональний режим праці та відпочинку;
  • раціональне збалансоване харчування;
  • оптимальний режим рухового навантаження;
  • загартування; виконання правил гігієни;
  • співпраця з дільничним лікарем у стеженні за станом власного здоров’я.

Групу підвищеного ризику складають особи з такими вадами поведінки як паління, зловживання алкоголем, наркотиками, а також люди, що займаються самолікуванням. Раз на рік такі особи повинні обов’язково робити флюорографію легень, коли решта мають обстежуватися 1 раз на 2 роки.

Високоефективним засобом попередження туберкульозу є хіміопрофілактика. Її мета –недопущення переходу інфекції у захворювання. Ось чому вона необхідна в першу чергу тим, хто перебуває в тісному контакті з хворим на туберкульоз, дітям та підліткам з різко позитивними пробами Манту, особам з групи ризику, а також тим, хто перехворів раніше.
Проба Манту – не щеплення, а медичний тест

Для раннього виявлення інфікування туберкульозом у дітей проводиться спеціальна діагностична проба Манту. Через 72 години після постановки проби за розміром папули на місці введення препарату ставлять діагноз.

Хочу звернутись до батьків: не відмовляйте дітей від постановки цих проб! За наявності позитивних результатів не ухиляйтесь від консультації фтизіатрів. Рання постановка діагнозу дозволить своєчасно виставити діагноз та призначити лікування.

Щеплення дітям теж посідають важливе місце у попередженні туберкульозу, це засіб специфічної профілактики, який вживається для всіх новонароджених і ще двічі – у віці 7 та 14 років. Захворюваність на туберкульоз серед щеплених менша в 4 рази, а смертність – у 9 разів менша ніж серед невакцинованих.

На жаль, останнім часом збільшується кількість відмов батьків від проведення вакцинації новонародженим: 2009-го показник відмов склав 1,44% від кількості народжених. І більша частина – з Путильщини.

Людмила ЗАВ’ЯЛОВА, завідувач відділенням профілактики туберкульозу ОблСЕС

Американці відкрили новий спосіб боротьби з паличкою коха

Збудник туберкульозу, Мycobacterium tuberculosis, має властивість пристосовуватися до хімічних засобів, спрямованих проти нього, тож доступні ліки не завжди ефективні.

Група вчених під керівництвом Вільяма Р. Джейкобса з Ейнштейнівського медичного коледжу при Університеті Йешива у Нью-Йорку відкрили чотири стадії хімічних перетворень у життєвому циклі клітини збудника туберкульозу (чотирьохступеневий механізм метаболізму) і придумали, як його змінити.

За складними хімічними назвами дуже простий сенс. Для подальшого поділу клітин (тобто, для розмноження) збуднику потрібний цукор, який він отримує із середовища існування.

Спробувавши вплинути на ген, що відповідає за синтез білка на третій стадії життєвого циклу клітини, учені отримали дуже ефективний результат: цикл хімічного перетворення клітин переривався і в них почав скопичуватися проміжний – токсичний – продукт. Як наслідок, генно-модифіковані збудники туберкульозу гинули, не завдавши носіям – лабораторним мишам – жодної шкоди.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *