Уроки виживання: Вода – не тільки приємний відпочинок та прохолода

Коли радісно йдемо на річку чи озеро, забуваємо про правила поведінки під час такого відпочинку.

Отож нагадуємо: категорично забороняється купатися у не призначених для цього місцях. На дозволених пляжах обов’язково мають бути човен і постійне чергування рятувальників. Забороняється заходити у воду напідпитку, а також пірнати з човнів, містків тощо.

Та коли вже людині потрібна допомога – як надати її правильно?

Зазвичай, коли людина тоне, то починає панікувати, кричати і це може бути першим сигналом до дій для оточення. Та буває, що людина йде під воду без звуку. Діяти потрібно одразу, тільки дуже обережно: завдяки стресовому стану потопельник починає «хапатися за соломинку»: він може ухопити й того, хто рятує, та потягнути його на дно.

Начальник відділу агітаційно-пропагандистської роботи в Управління ДСНС України у Чернівецькій області Вадим Затварницький розповів саме про такий випадок: «Двоє приятелів стрибали з тарзанки на Пруті. Молодший, худенький16-річний хлопчина, почав тонути. Старший, 18-річний, спортивної статури (бо ж займався і в спортзалі) пірнув за ним, і сам ледве не втратив життя: слабший за нього товариш у паніці потягнув його на дно…»

Отож, як слід діяти?

Насамперед оцінити ситуацію, заспокоїти людину криком, або ж обхопити її ззаду, та не дуже сильно ляснути по чолі – аби вона прийшла до тями. Можна також кинути мотузку, якщо маєте її, або простягнути гілляку.

Витягнувши людину на берег, перевірте, чи вона притомна – легенько поплескайте її по обличчю. Якщо реакції немає, перевірте пульс, викликайте швидку та починайте непрямий масаж серця зі штучним диханням.

За статистикою, найчастіше за все люди гинуть на воді у святкові та вихідні дні, тому не забувайте уважно слідкувати за своїми рідними і не заходьте у воду поодинці.

Євгеній ГОСТЮК, студент 1-го курсу філологічного факультету ЧНУ (кафедра журналістики)

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *