Україна – на порозі епідемії кору

На Буковині протягом 2017-го захворіло на кір 208 людей. В Україні за 10 місяців нинішнього року зафіксовано 2381 випадок захворювання. Нагадаємо, що 2016-го було тільки 102 випадки цієї недуги.

Зростання кількості випадків захворювання на кір в Україні є цілком прогнозованою ситуацією через критичний рівень вакцинації, заявив на Радіо Свобода дитячий лікар Євген Комаровський. Він додав, що Україна перебуває на порозі епідемії кору.

На його думку, ситуація з кором цілком очікувана й прогнозована: люди перестали боятися кору, але тепер бояться щеплень. Як наслідок – фактично ми зараз на порозі епідемії кору. І якщо розуміти, наскільки критичний рівень вакцинації, то наявний на сьогодні рівень захворюваності – це практично подарунок долі, нам ще дуже щастить, – сказав лікар.

За прогнозами Євгена Комаровського, 2018-го ситуація має погіршитися, тому що особливої активності щодо щеплень на спостерігається. Не покращує ситуацію і те, що питання вакцинації, як і раніше, не є пріоритетними для людей, які керують нашою державою: «Ця тема ігнорується ними постійно. Але вже дуже скоро вона буде викликом для нас усіх», – сказав Комаровський.

Як повідомив Радіо Свобода головний дитячий імунолог Києва Федір Лапій, за 10 місяців цього року в Україні зафіксували 2381 випадок захворювання на кір, двоє дітей в Одеській області померли. Нагадаємо, 2016-го в Україні, за обліком ЮНІСЕФ, були зареєстровані 102 випадки кору, 2015-го – 105. У МОЗ повідомили, що протягом останніх 3-5 років були значні перебої з постачанням вакцин, але зараз в Україні їх достатньо.

Серед ускладнень, які спричиняє кір – ураження нервової системи (енцефаліт), пневмонія, отит, втрата зору. Кір легко передається від людини до людини. Спочатку хворий відчуває ознаки звичайної застуди: нежить, температуру, кашель, приблизно через тиждень з’являється висип (спочатку на голові, далі – на верхній та нижній частинах тулуба).

Спалах кору триває й на Буковині. Станом на перше грудня в області зареєстрували вісім спалахів і 208 хворих на кір. Серед недужих – і вагітна жінка, яка лікується в інфекційному відділенні Глибоцької лікарні. Летальних випадків цього року, на щастя, немає, повідомили в Обласному лабораторному центрі МОЗ. У п’яти хворих на кір зареєстровані ускладнення – пневмонії. 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *