7 причин поганого сну

Якщо про переїдання на ніч та вплив гаджетів на мозок перед сном ви здогадувалися, то про інші 5 шкідливих звичок ви точно не відаєте. Усуньте їх перед сном – і добряче виспіться, повідомляє «Народна Правда».

У спальні занадто тепло. Навіть якщо опалювальний сезон лише розпочався і у вашій кімнаті стає різко «гаряче», провітрюйте кімнату перед сном. Науковці стверджують:  оптимальна температура для спальні – не більше 20 градусів. У такому мікрокліматі організм розслабляється, а сон стає міцним і спокійним.

Лягаєте спати з повним шлунком. Нічні перекуси завжди були поганою ідеєю: організм  не може повноцінно перетравити їжу вночі. Розлади шлунка й печія явно не сприяє міцному сну. Більше того, науковці стверджують, що любителям перекусити перед сном частіше сняться кошмари.

Спите з гаджетами біля ліжка. Не беріть телефон або планшет у ліжко: незавершене листування й постійні повідомлення не дадуть вам спокою до ранку. Хіба що у вас буде вимкнений Wi-Fi. Увімкнений ноутбук або телевізор також не зроблять ваш сон спокійнішим: миготіння екрану дратуватиме ваш мозок навіть уві сні.

Не підходить подушка. Ми про це не завжди здогадуємось, але затишна, м’яка подушка іноді може стати причиною хропіння, остеохондрозу чи навіть нападу астми. Щоби уникнути цих проблем, вибирайте подушку від 5 до 9 см заввишки. Ідеальним варіантом для міцного сну стане подушка ергономічна, що повторює природні вигини тіла і знімає навантаження з м’язів шиї та плечей.

Не дотримуєтеся режиму. Серіали, вечірки, книги чи просто посиденьки за чаєм можуть неабияк вибити вас з колії. Організм полюбляє лад, і якщо ви не створюєте собі певний розклад, ви можете спричиняти собі додаткових стресів. Намагайтеся лягати спати в один і той же час – обов’язково відчуєте різницю.

Спите не у повній темряві. Постійне, навіть притишене, світло у спальні є вагомою причиною недосипання. Щоби мати якісний сон, придбайте щільніші штори або ж маску для сну.

Спите в синтетичній білизні. Це стосується не лише нічної сорочки або піжами, а й усієї постільної білизни. Вироби з атласу виглядають гарно, але перешкоджають нормальній терморегуляції, затримуючи тепло, і стають причиною підвищеної нічної пітливості й неспокійного сну. Вибирайте постіль та піжаму, виготовлені з льону чи бавовни.

 Однак погано не лише недосипати, але й спати забагато. Науковці стверджують, що в любителів поспати ризик заробити інфаркт або інсульт на 50% вищий, ніж у тих, хто спить 7 і менше годин на добу.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *