Учені винайшли пігулки, які заміняють фізичні вправи

Вчені Інституту біологічних досліджень Солка в Каліфорнії, США, проводять випробування хімічних сполук, що впливають на організм людини, викликаючи такі ж реакції, як і зайняття фітнесом, передає УНН з посиланням на видання Science Alert.

Як пояснює видання, для людей, які страждають на м’язові захворювання та рухові розлади, пацієнтів з ожирінням та людей після хірургічних операцій виконувати фізичні вправи вкрай важко.

Для допомоги таким пацієнтам, вчені почали розробку препаратів, що стимулюватимуть організм до відтворення ефекту вправ без будь-яких фізичних навантажень.

З цією метою ще у 2007 році дослідники Інституту біологічних досліджень Солка почали випробувати хімічний состав, більш відомий як речовина 516, що імітує ефекти, викликані фізичними вправами, викликаючи специфічну генетичну схему, що сприяє спалюванню жирів в м’язових клітинах.

Вчені вивчають й інші сполуки, наприклад сполуку 14, яка змушує клітини розщеплювати вуглеводи для виробництва енергії.

Випробування препарату зі сполукою на мишах показало покращення у піддослідних сприйнятливості організму до глюкози і зменшення маси тіла. На людях випробування препарату поки не проводилися.

Не зважаючи на перспективи та актуальність подібних препаратів, вчені все ж побоюються, що масова розробка ліків може призвести до зловживання, приміром, серед шукачів легкого способу втратити вагу та у спортсменів.

Зазначається, що експериментальна версія 516 вже заборонена Всесвітнім антидопінговим агентством.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *