Смачний і корисний сеньйор помідор

Томати ефективні в профілактиці гіпертонії та раку, а клітковина й пектинові речовини, які містять томати, покращують процеси травлення.

Помідори низькокалорійні, у сто грамах цього овоча міститься лише 19 кілокалорій. Також томати багаті на каротин  (провітамін А), аскорбінову кислоту, вітаміни групи В, калій, фосфор, залізо.  Вони сприяють очищенню судин, тому їх варто їсти людям із серцево-судинними хворобами, тромбофлебітами. Томати ефективні в профілактиці гіпертонії, ішемічної хвороби серця та інсульту. Вони містять лікопен, потужний антиоксидант, який допомагає організму захиститись від онкохвороб. Добову потребу цієї речовини забезпечує півкілограма червоних помідорів.

Клітковина й пектинові речовини, які містять томати, покращують процеси травлення, посилюють перистальтику кишківника й виділення шлункового соку, а також зв’язують і виводять шкідливі речовини, що потрапляють з їжею або утворюються в результаті порушення травлення. Завдяки яблучній і лимонній кислотам томати викликають апетит, активізують процес травлення, запобігають розмноженню хвороботворної кишкової мікрофлори та паразитів. І ще одне! Помідори варто їсти при стресах, адже це  —  антидепресант, що  покращує настрій і розслабляє. А про те, що вони сприяють підвищенню потенції, знали ще давні індіанці. Завдяки низькокалорійності помідорів та хрому, який міститься в них і сприяє швидшому насиченню, споживаючи томати, можна швидко схуднути

Норма споживання помідорів для здорової людини  —  200 грамів на день, найкорисніше  —  у салаті з рослинною олією. Можна додати часник або цибулю. А от поєднувати з огірками не варто.  При захворюваннях нирок помідори слід споживати в дуже обмеженій кількості  —  один-два на день, не більше.  Томати протипоказані при певних алергіях, також їх варто обмежити при жовчокам’яній хворобі та схильності до утворення ниркових каменів.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *