Що відбувається в організмі, коли відчуваємо самотність

Кожному іноді потрібно побути наодинці із собою, однак психологи усього світу сходяться на думці, що для задоволеності життям нам не обійтися без соціальної взаємодії. Почуття самотності призводить до зменшення в організмі рівня дофаміну – так званого «гормону щастя», який виробляється, коли ви просто перебуваєте поряд з іншою людиною. Які ще наслідки тривалого самотності можуть спостерігатися в людському тілі?

 

Підвищується рівень гормону стресу. Наше тіло виробляє більше кортизолу (гормону стресу), коли ми в стані напруги. Але якщо ділитися неспокійними думками з іншою людиною, негайно відчувається фізичне полегшення: рівень кортизолу в організмі при цьому падає.

Нервова система переходить в режим безсоння. Коли ми відчуваємо самотність, наш мозок виробляє надлишок норадреналіну, який вважається одним з найважливіших «спускових гачків» безсоння.

Підвищується рівень лейкоцитів. Високий рівень норадреналіну своєю чергою підвищує вироблення білих кров’яних тілець і зменшує рівень природної стійкості організму до вірусів. У перспективі самотні люди більше зазнають хронічних запалень. Тому слід займатися в тренажерному залі, відвідувати групові тренування або просто піти на пробіжку в людний парк, щоби відчути себе соціально активною і здоровою людиною.

Тіло холоднішає. 2012 року дослідники з Нідерландів виявили, що самої думки про ізольованість від суспільства досить, щоби в людини знизилася температура. Простіше кажучи, самотність доводить до ознобу.

Страждають серце й судини. Команда дослідників з університету Чикаго з’ясувала, що самотність може бути небезпечнішою  для життя за ожиріння. В рамках свого досліду

експерти виявили, що ген імунної системи у самотніх жінок і чоловіків у віці 50 років працював активніше, ніж у тих, хто постійно перебував в оточенні людей. Через це в учасників експерименту зростало навантаження на серце, підвищувався кров’яний тиск, істотно зростав ризик серцевих нападів, а також інфарктів і депресій.

Таке дослідження опублікував Health.info.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *